Autor: Aali Lilleorg • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kübbar: Huawei seadmete turvateema on pigem poliitiline

Heiki Kübbar
Foto: Veiko Tõkman
Läinud nädalal tõstatunud Huawei seadmetest turvakaalutlustel hoidumise teema ei ole mitte tehnoloogiline vaid poliitiline, tõdes tuntud IT-ettevõtja Heiki Kübbar.

Möödnud nädalal oli mitmeid meediakajastusi Huawei toodetest turvakaalutlustel hoidumise teemal. Riigi infosüsteemi amet (RIA) kinnitas, et Eesti ei kasuta riigivõrkudes Huawei seadmeid. Sellise otsuse tegi RIA turvakaalutlustel, tuginedes teiste riikide hinnangutele. Näiteks USA on soovitanud hoiduda Huawei seadmetest, viidates, et Hiina võib kasutada neid luure-eesmärkidel.

Palusime teema kohta kommentaari tuntud ettevõtja ja hinnatud küberturbe ekspert Heiki Kübbarilt.

Tema arvates ei ole Huawei seadmetel probleeme juhuslike turvaaukudega. „Küsimus on selles, kas nende seadmetesse on ehitatud "tagauks" (backdoor) pealtkuulamiseks, ja kui on, siis kellel on sellele ligipääs.“ ütles Kübbar ja lisas, et ta ei ole teadlik, et selline asi avastatud oleks. „Samas on pealtkuulamiseks ehitatud tagaukse avastamine väga keeruline,“ lausus Kübbar.

On spekuleeritud ka, et selline tagauks oli ühe Hiina kiibitootja poolt oma toodangusse sisse ehitatud. Kübbar nentis, et Hiinas ei saaks selline asi tõenäoliselt ilma riigi teadmata toimuda.

Spekulatsioon võimalikust tagauksest on käinud aastaid ka näiteks Kaspersky antiviiruse teemal. „Aga ikka kipub olema nii, et spekuleerivad need, kes ei tea ja need kes teavad on vait. Konkreetselt Huawei kohta ma midagi väita ei saa ja spekuleerida ei taha,“ ütles Kübbar.

Siiski võib välja tuua ühe trendi, mis puudutab eelkõige 4G ja 5G võrkude infra ehitamiseks mõeldud seadmeid. „Tänaseks on Huawei seadmetest oma kriitilise infra ehitamisel loobunud USA, UK, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa. Suure sammu sinnapoole on astunud Saksamaa ja Jaapan, samuti on seda kaalunud Itaalia ja India.“ leidis Kübbar. Samas on tema hinnangul miskipärast osutunud Huawei seadmed populaarseks just mitmetes autoritaarsetes riikides, nagu Põhja-Korea, Iraan, aga ka mõned Araabia maad.

Kokkuvõtvalt tõdes Kübbar, et Huawei seadmetega seotud turvarisk ei ole ilmselt mitte kinni tehnoloogias, vaid julgeolekus. "Põhiline, mida kardetakse on pealtkuulatavus - olgu tegemist siis poliitikute jälgimise või tööstusspionaazhiga. Kui neid hirme aga pole, võib neid kasutada küll - kindlasti on nad töökindlad ja ilmselt ka hinnalt soodsad," ütles ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755