Autor: Indrek Kald • 12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab haridusala iduettevõtteid

Startup Estonia juht Marika Truu.
Foto: Liis Amor
Haridus- ja teadusministeerium ning KredEx toetavad 300 000 euroga haridusvaldkonna idufirmade loomist, panustades järgmise kahe aasta jooksul iduettevõtete lahendustesse ja nende kasutamisse koolides.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Tea Varraku sõnul on koolid tublid digilahenduste kasutamisel ning koostöös iduettevõtjatega suureneb haridusinnovatsioon veelgi. "Digitaalsete ja nutikate lahenduste kasutamine õppimisel pole eesmärk omaette. Oluline on sisuline kasu – õppe muutumine põnevamaks ja interaktiivsemaks. Seetõttu ei ole koolil vaja lahendust, mis on pelgalt millegi olemasoleva digitaalne versioon," selgitas ta.

"Usun, et meie idufirmad oskavad tuua haridusse selliseid revolutsioonilisi muutusi nagu on neid juba ette näidata Transferwise´il panganduses või Taxifyl taksonduses," lisas Varrak.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul on Eestis küll rahvusvaheliselt tuntud haridusvaldkonna idufirmasid, ent potentsiaal on kordades suurem. "Panustada tuleb ka nende idufirmade poolt pakutavate lahenduste kiiremasse juurutamisse. Väljakutseid on mitmeid, sest valdkonna sisuline vajadus ja tehniline võimekus pole kokku saanud ja koolides on uuenduste kasutusele võtmine pikaajaline protsess," märkis ta.

Truu kinnitusel on rahvusvaheliselt väljakutseks eelkõige riikide erinevad koolisüsteemid, mis eeldavad kallemaid rätsepalahendusi. "Neid kitsaskohti asumegi nüüd lahendama ning Eesti koolid saavad haridusinnovatsiooni suunanäitajateks," sõnas Truu.

Luuakse soodsam kasvukeskkond

Ühise panusega loovad ministeerium ja sihtasutus KredEx Eestisse soodsa kasvukeskkonna rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliste haridusvaldkonna idufirmade tekkimiseks.

Kahe aasta jooksul aidatakse kaasa haridusinnovatsiooni laienemisele Eesti koolides, arendatakse idufirmade ökosüsteemi, luuakse tingimused vähemalt 20 uue haridusvaldkonna idufirma tekkeks, toetatakse vähemalt kümmet tegutsevat idufirmat, võimaldatakse neil piloteerida uusi tooteid ja teenuseid ning aidatakse ettevõtetel siseneda rahvusvahelistele turgudele.

Lisaks alustatakse regulaarse ülevaate koostamist haridusvaldkonna idufirmadest (ettevõtete ja töötajate arv, tööjõumaksud, investeeringud, koostööprojektid), kaardistatakse kitsaskohti, otsitakse võimalusi ning arendatakse partnerlussuhteid.

Õpilasfirmadest iduettevõtted

Koolides väga edukalt toimiva ettevõtlusõppe programmi ja õpilasfirmade populaarsuse pinnal võetakse koostöö üheks fookuseks just õpilasfirmade kujundamine iduettevõteteks.

Parimad õpilasfirmad on läbi aastate näidanud head taset ning saanud mitmeid rahvusvahelisi tunnustusi. Kui enamasti keskenduvad õpilasfirmad füüsilisele tootele, siis järgmise kahe aasta jooksul toetatakse haridusvaldkonna iduettevõtluse ärimudelil põhinevate firmade loomist.

Sellele aitab kaasa ka koolidesse jõudnud enam kui 10 000 arvutit, millega on võimalik õppida ka keerukamaid oskusi nagu programmeerimine.

Eesti hariduse idufirmade hetkeseis-valdkonna kaardistamisel Eestis alles esimesi samme ja järgnevad aastad on sellele alale kindlasti kiire kasvuga.

Maarika Truu sõnul astutakse haridusele keskendunud idufirmade ehk nn edtech

"Eesti idufirmade sektoris on umbes 5% edtech-suunitlusega ettevõtjaid, nendest silmapaistvamad on Guaana, Lingvist, Dreamapply ja mõned teisedki. Usume, et see pilootprogramm aitab kaasa teadlikkuse kasvule, tugevmale koostööle nii haridusministeeriumi kui ka HITSAga ning haridussuunaliste idufirmade kasvule," lisas Truu.

Haridus- ja teadusministeerium ning KredEx toetavad kahe aasta jooksul haridusvaldkonna idufirmade arengut võrdselt 150 000 euroga, kokku 300 000 euro ulatuses. Tegevuste elluviimist rahastatakse ministeeriumi digipöörde programmist ning Euroopa Regionaalarengu Fondi rahadest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755