Autor: ITuudised.ee • 13. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik kutsub üles pakkuma krattide kasutamiseks ideid

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Riigikantselei veetav ekspertrühm alustab aadressil www.kratid.ee ideekorjet, kuidas kasutada kratte ehk tehisintellekti Eestis. Ettepanekuid saab teha nii avaliku kui ka erasektori kategoorias ning parimate ideede autoreid autasustatakse kutsega Tallinn Digital Summit 2019 konverentsile.
IKT-asekantsler Siim Sikkut
Foto: Urmas Kamdron

Täna avatud krattide veebileht annab ülevaate majandus - ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Riigikantselei koostöös käivitatud projektist, mille raames analüüsitakse ja edendatakse tehisintellekti ehk krattide kasutuselevõttu ning selleks sobivat keskkonda Eestis.

IKT-asekantsler Siim Sikkut selgitas, et krattide projekti raames pandi kokku ekspertrühm, mille ülesandeks on töötada välja 2019. aasta maikuuks konkreetsed ettepanekud selle kohta, millistel aladel oleks krattidest Eestile enim kasu ja milliste meetmetega nende kasutuselevõttu toetada. Sealjuures töötatakse välja krattide kasutamisega seotud ettepanekud Eesti õigusruumi arendamiseks, et tagada õigusselgus ja vajalik ohutus.

“Eestis on nii esimesed riigiasutused kui ka ettevõtted alustanud krattide rakendamist, kuid usume, et tehisintellekt võiks olla suurepärane võimalus Eesti majanduse tootlikkuse ja riigi toimimise parandamiseks ka palju laiemalt,” rääkis Sikkut. “Seepärast olemegi algatanud avaliku ideekorje, et kõik saaksid oma ideid panustada Eesti krattide “plaani” loomiseks. Parimad välja pakutud ideed võtame kindlasti ka kasutusse.”

Sikkut lisas, et kratt on tehisintellekti süsteem ja põhineb tarkvaralisel algoritmil, mis on autonoomne ja õppimisvõimeline ning täidab traditsiooniliselt inimese poolt tehtavaid toiminguid. Krati võimalikuks kasutusalaks on näiteks erinevate otsuste tegemiseks andmete põhjal soovituste genereerimine või tegevuste optimeerimine ja prioriseerimine, andmetest mustrite tuvastamine ja suhtluse automatiseerimine ning palju muud. Ka robotmasinad, nagu isejuhtivad sõidukid, toetuvad oma protsessides tehisintellekti rakendustele.

Oma ideid krattide kasutamise võimalusteks saab igaüks pakkuda välja aadressil www.kratid.ee. Nii avaliku sektori kui ka erasektori kategooria ideed võetakse veebruaris kokku ning mõlema kategooria parima idee autorit tunnustatakse kutsega rahvusvahelisele konverentsile Tallinn Digital Summit 2019.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755