Autor: Indrek Kald • 17. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EASi fookuses kõrge IKT-tasemega projektid

EASi juht Alo Ivask.
Foto: EAS
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse üheks fookuseks järgmisel aastal on kõrge info- ja kommunikatsioonitehnoloogia tasemega välisinvesteeringute riiki meelitamine.

Sihtasutuse juhatuse esimehe Alo Ivaski sõnul on EASi välisinvesteeringute keskuse prioriteediks 2019. aastal investeeringud, mille tegevuses on kõrge info- ja kommunikatsioonitehnoloogia tase ja mis on peamiselt suunatud ekspordile.

Ta tõi ühe näitena viimasest aastast Stora Enso finantsteenuste keskuse Tallinnasse meelitamise. "Selle tulemusel toob kontsern töö üle erinevatest Euroopas ja Indias asuvatest teenuskeskustest ning Eestisse tuleb juurde ca 60 kõrget lisandväärtust loovat töökohta, mis tegelevad muuhulgas automatiseerimise ja finantsrobootika arendamisega," selgitas Ivask.

EASi juhi sõnul on meie majanduse seisukohalt suur väljakutse see, et Eesti ekspordib liiga lihtsaid kaupu liiga vähestele turgudele. "Selleks keskendume veel jõulisemalt Eesti ettevõtete toetamisele toodete ja teenuste arendamisel, innovatsiooni loomisel ning välisturgudele murdmisel. Hea näide on tänavune aasta ettevõte Cleveron, mis panustab väga jõuliselt nii maailmas unikaalsete toodete välja arendamisse kui ka välisturgudele laienemisse," ütles Ivask.

Turismi valdkonnas on EASi prioriteet keskenduda turistide üldarvu kasvatamise asemel nendele valdkondadele, mis toovad Eesti majandusse kõige enam tulu, nt konverentsituristid.

EASi nõukogu kinnitas aastaks 2019 tegevuskava, mille peamine fookus on Eesti ettevõtete tootearendus- ja ekspordivõimekuse suurendamine, kapitalimahukate välisinvesteeringute riiki toomine ning turismitulu kasvatamine. Sihtasutuse eelarve on planeeritud 81,3 miljonit eurot.

Kolme põhivaldkonna eelarve on võrreldes eelmise aastaga suurenenud. EASi nõukogu esimees Erki Mölder väljendas heameelt, et uus eelarve ja tegevuskava on selges seoses juba varem kokkulepitud EASi strateegiliste suundadega.

"Eesti majanduse arenguks on hädavajalik, et meie ettevõtted oleksid üha võimekamad eksportijad, Eestit külastaksid üha kauem siin viibivad ja rohkem kulutavad turistid ning Eestisse tuleksid kapitalimahukad ja kõrge lisandväärtusega välisinvesteeringud," loetles ta.

Senise neljanda tegevusvaldkonna – peamiselt avalikule ja kolmandale sektorile suunatud regionaalvaldkonna toetuste jagamise – andis EAS tänavu septembris üle riigi tugiteenuste keskusele ning sellega seoses on järgmise aasta eelarve ligi 40% võrra väiksem.

"Nüüd saab organisatsioon keskenduda selgelt oma kolmele põhivaldkonnale, kuhu suunatakse nii oma rahalised vahendid kui ka inimressurss," ütles Alo Ivask.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755