Autor: Indrek Kald • 18. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmakoristuse äpp saab üleilmse autasu

Maailakoristuskampaania äpp loodi Eesti keskkonnaministeeriumi toel.
Foto: SA Teeme Ära
Rahvusvaheline konkurss World Summit Award valis aasta üheks paremaks keskkonnateemaliseks nutilahenduseks eestlaste algatatud maailmakoristuse prügikaardistamise äpi. Eesti riigi toel loodud äpi esitas konkursile Brasiilia.

Maailmakoristuse tehnoloogiajuhi Kristiina Kerge sõnul on tegemist suure tunnustusega nii äpi väljatöötanud tiimile aga ka kõigile aktiivsetele kaardistajatele 128 riigist, kes alates 2017. aasta juunist kuni käesoleva aasta septembrini seda kasutasid ja prügile tähelepanu juhtisid.

"Prügikaardistamise äpp mängis üht keskseimat rolli prügiprobleemile tähelepanu juhtimise kampaanias ja oli kindlasti üks olulisemaid põhjuseid, miks nii palju inimesi septembris koristama tuli," kinnitas ta.

WSA on rahvusvaheline konkurss, kuhu igal riigil on õigus esitada tehnoloogiaarendusi ja idufirmasid, mis nende hinnangul aitavad kaasa ühiskonna arengule. Maailmakoristuse prügikaardistamise äpi esitas konkursile Brasiilia.

Võit saabus keskkonna ja roheline energia kategoorias, kus maailmakoristusega võistlesid lõppvoorus veel 18 lahendust, kelle seast valiti lõpuks välja viis võitjat, sh prügikaardistamise äpp. Kokku võistles 2018. aasta konkursil 430 digitaalset lahendust 182 riigist.

"Kuna äpi väljatöötamist rahastas Eesti keskkonnaministeerium, siis kuulub osa aust ja kiitusest ka Eesti riigile," ütles koristuskampaania juht Eva Truuverk.

Auhind on mitterahaline ning antakse Teeme Ära sihtasutusele üle märtsis toimuval WSA aastakongressil Portugalis, kus iga tiim saab ka oma ideed potentsiaalsetele partneritele ja WSA kogukonnale tutvustada.

Eva Truuverki sõnul on auhinnatud nutirakendus ka praegu oluline, sest prügikaardistamise andmeid kasutatakse ühe sisendina Puhta Maailma Plaani (Keep it Clean Plan) täiendamisel. Lõplikku versiooni plaanist tutvustatakse jaanuarais toimuval konverentsil, kus osalevad 15. septembri koristustalguist osa võtnud riigid.

Võrgustikku kuuluvad riigid on Truuverki ütlusel avaldatud soovi jätkata koordineeritud planeedi koristamise traditsiooniga ning Coca-Cola Foundation on andnud ühe esimese sponsorina nõusoleku ettevõtmist rahaliselt toetada.

"Ka Teeme Ära Sihtasutus on traditsiooni jätkamise poolt. Kuid lõpliku otsuse, millal täpselt ja kelle eestvedamisel järgmine maailmakoristuspäev toimub, otsustame riikidega ühiselt jaanuaris," kinnitas ta.

15. septembril toimunud maailmakoristuspäevast võttis osa 17 miljonit inimest 158 riigist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755