Autor: Indrek Kald • 18. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: taas e-lahendused prioriteetseks

Reformierakonna digiprogrammi väljatöötamist juhtinud ekspeaminister Taavi Rõivas.
Foto: Andres Haabu
Reformierakonna juhatus kinnitas digilahenduste programmi riigikogu valimisteks, lubades muuta e-riigi taas prioriteetseks valdkonnaks.

"Eesti on üle maailma tuntud just tänu oma e-lahendustele. Reformierakonna plaan on viia e-riik uuele tasemele, luues uusi digilahendusi ja teenuseid ning luues ka keskkonna uute tehnoloogiate kasutamiseks," ütles digiprogrammi väljatöötamist juhtinud ekspeaminister Taavi Rõivas.

Ta tõi välja, et e-riigi teenused peavad olema kasutajasõbralikud, näiteks andmeid tuleks riigile edastada ainult üks kord, samuti peavad e-teenused oleme kättesaadavad tahvelarvutites ja mobiiltelefonides.

"Eesti peab oleme esimeste seas, kes loob regulatsioonid uute tehnoloogiate nagu tehisintellekt või blockchain turvaliseks ja läbipaistvaks kasutamiseks. Usume, et just Eestis võiksid esimesena tänavatel sõita isejuhtivad autod," tõi Rõivas näite.

Endise peaministri sõnul tuleb järgmisel valitsusel erilist tähelepanu pöörata e-riigi lahenduste turvalisusele ja küberturvalisuse valdkonnale laiemalt.

Reformierakonna üldkogu kiidab valimisprogrammi heaks 12. jaanuaril.

Reformierakonna digiprogrammi juhatuses heaks kiidetud osa

Digilahendused riigivalitsemises

Julged otsused ja järjepidev tegevus on viinud Eesti e-riigina maailma tippu. E-riik on meie tugevus ning oma tugevusi tuleb pidevalt arendada ja laiendada. Reformierakonna eesmärk on viia Eesti e-riik uuele arengutasemele. Selleks peame vajalikuks valdkonna eesmärgipärast ja selget arendamist ja juhtimist, teenuste loomisel lähtumist kasutajasõbralikkusest (nt andmete ühekordne esitamine), e-lahenduste pidevat uuendamist ning neid toetava regulatiivse keskkonna tugevdamist. E-riigi arendamine on meie jaoks prioriteet.

E-riigi arendamisel lähtume järgmistest põhiprintsiipidest:

Andmeid esitatakse riigile üks kord.E-riigi lahendused peavad olema kasutajasõbralikud ja lihtsustama inimeste elu ning ettevõtete toimimist. Teenused tuleb disainida lähtudes kodanikust ja sündmusest.E-teenused tuleb teha võimalikult "nähtamatuks", st kodanik ei pea esitama avaldusi ja taotlusi, vaid riik peab suutma õigel ajal ise õige teenuse pakkuda.Riik teavitab ennetavalt dokumentide aegumisest, tuletab meelde vaktsineerimisaegu jmt. Riigi e-lahendused peavad arvestama ja ennetama elukaare sündmusi.

Eesti e-riigi arendamine nõuab sihipärast ja keskselt koordineeritud tegevust arusaadava juhtimise, eesmärkide ja vastutusega. Peame oluliseks, et Eesti oleks jätkuvalt maailmas ja Euroopa Liidus digilahenduste rakendamisel esirinnas. Selleks:

Konsolideerime riigi IT-asutusi, kui see tõstab töö kvaliteeti ja vähendab kulusid. Toetame omavalitsusi kohalike e-teenuste arendamisel.Riigi hoitavate andmete maksimaalse kaitstuse tagamiseks viime lõpule 2016. aastal algatatud andmesaatkondade võrgu rajamise.Seame eesmärgiks, et Eesti võtaks esimeste seas kasutusele regulatsioonid, mis võimaldavad kasutada tehisintellekti ning loovad turvalise ja läbipaistva keskkonna uute lahenduste (nt krüptovaluutad, blockchain) kasutamiseks.Paneme veelgi enam rõhku Eesti e-riigi rahvusvahelisele tutvustamisele.

E-riigi teenuste arendamisel peame vajalikuks lähiajal keskenduda eelkõige järgmisele:

Viia e-riigi teenused nutitelefonidesse ning tahvelarvutitesse, luues selleks lihtsasti kasutatavad rakendused.Luua eeldused riigi ja omavalitsuste kogutud andmete anonüümsele kasutamisele statistikas, teadustöös, ettevõtluses, transpordis, sotsiaalvaldkonnas ja hariduses (nn avatud andmed).Võimaldada senisest suuremat andmete ristkasutust.Võtta kasutusele rakenduste keskkond (inglise keeles sandbox), kus ettevõtjad saavad testida tegelike andmete peal lahendusi, mida riik võiks kasutusele võtta.Toetada eestikeelse kõnetuvastussüsteemi arendamist.Rakendada senisest enam reaalaja-majanduse võimalusi, et lihtsustada bürokraatiat, vähendada halduskoormust ja varimajandust; eelkõige peame vajalikuks arendada deklareerimisvaba aruandlust.Minna üle masinloetavatele e-arvetele ja tšekkidele.Luua kõigile Eesti inimestele võimalus säilitada oma perekonnaarhiivi turvaliselt riigipilves.

E-riik ei saa olla pikaajaliselt edukas, kui pole piisavalt spetsialiste avalikus ja erasektoris lahenduste arendamiseks, arukaid ja haritud kasutajaid ning ei suudeta tagada küberturvalisust ja privaatsust. Samavõrd oluline on e-lahenduste senisest oluliselt laiem kasutamine erasektoris. Seetõttu

Tagame IT-hariduse ja digipädevuste arendamise kõigis haridusastmetes, aga ka täiskasvanute digiõppe. Soovime, et iga Eesti inimene, lapsest vanavanemateni, peaks arvutikasutust elementaarseks oskuseks.Peame eriti oluliseks pöörata tähelepanu küberhügieenile, sellega seotud teadmiste ja harjumuste levikule.Pöörame erilist tähelepanu kõrgharidusega spetsialistide ettevalmistamisele, sest piisava arvu ja kvalifikatsioonita spetsialistideta pole e-riik võimalik.Investeerime koostöös erasektoriga senisest veelgi enam e-riigi lahenduste turvalisusesse.Näeme küberturvalisust ühe e-Eesti eelisarendusvaldkonnana, mistõttu peame vajalikuks küberturvalisusega tegelevate ettevõtete toetamist.Arendame edasi uusi investoreid ja töökohti ligimeelitavat e-residentsuse programmi ning loome eraldi e-residentidele suunatud teenustepaketi, mis sisaldab enim vajalikke teenuseid.Toetame ja ergutame ettevõtteid senisest enam kasutama digilahendusi ja autormatiseerimist tootmises ja juhtimises, et seekaudu tõsta nende konkurentsivõimet.Tagame internetiühenduse võimalused kõikjal Eestis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755