Autor: Indrek Kald • 27. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberpettuse kahju firmadel 500 000 eurot

Novembris langesid ettevõtted enam finantspettuste ohvriks.
Foto: pixabay.com
Viimasel ajal internetis levivate finantspettuste tõttu on Eesti ettevõtted saanud sel sügisel Riigi Infosüsteemi Ameti teatel vähemalt 500 000 eurot kahju.

Novembris jätkus finantspettuste laine ettevõtete vastu, millest rääkis RIA nii oma septembri- kui ka oktoobrikuu ülevaates. Kurjategijad saavad ligipääsu mõne ettevõtte meilikontole ja jälgivad sealset vestlust, kuni ettevõte hakkab oma koostööpartnerile raha üle kandma. Seejärel sekkuvad küberkurjategijad vestlustesse ja paluvad muuta pangakonto andmeid.

Niimoodi said novembris kümneid kuni sadu tuhandeid eurosid kahju nii Eesti ettevõtted kui ka Eesti ettevõtete partnerid välisriikides.

"Suurt kahju nõudnud arvepettused on läbimõeldud ja hästi planeeritud, mille tõttu on neid ka keerulisem ära tunda. Küll aga võiks tähelepanu äratada asjaolu, kui arve esitaja on muutnud arvelduskonto numbrit või kiirustab arve maksmisega," selgitas RIA küberturvalisuse teenistuse juht Uku Särekanno.

RIA hoiatas veelkord, et kui koostööpartner palub meili teel ootamatult muuta arve maksmiseks pangakonto andmeid, tuleks see igaks juhuks teisi kanaleid pidi üle kontrollida. Pettust kasutavad pangakontod on seni asunud välisriikides ja omavaheline suhtlus on toimunud inglise keeles.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755