Autor: Indrek Kald • 2. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovitused noortele: veeda puhkus nutikalt

Osad mobiiliäpid aitavad paremini aega plaanida, keskenduda ning mänguliselt uusi harjumusi luua.
Foto: pixabay.com
Mobiilirakendused võivad aidata kooliõpilastel aega kasulikumalt sisustada ning suunata neid vajalike tegevuste juurde, seda ka talvepuhkuse ajal.

Küsitlusfirma Norstat 2017. aasta uuringu põhjal kasutab 38 protsenti 16–24aastastest Eesti noortest iga päev nutitelefoni enam kui kolm tundi, ligi pooled aga haaravad enda sõnul hommikul esimese asjana peale ärkamist kätte telefoni.

Tallinna ülikooli digitehnoloogiate instituudi haridustehnoloogia vanemteaduri Mart Laanpere kinnitusel on tehnoloogiast sõltuvas maailmas ka nutisõltuvus aina kasvav trend. 

Tema kinnitusel on oluline käsikäes tehnoloogia arenguga edendada õpilaste digikompetentse, muuhulgas oskust reguleerida ajakasutust veebis ning kasutada nutitelefoni ka muuks kui meelelahutuseks.

Järgnevalt leiab viis äpisoovitust, mis hoiavad ajurakud tegevuses ka koolivaheajal – need aitavad paremini aega plaanida, keskenduda ning mänguliselt uusi harjumusi luua.

Äpp, mis aitab keskenduda – Forest: Stay focusedÜks õpilaste peamisi tähelepanuvõime hajutajaid on sage sotsiaalmeediavõrgustike kasutamine, mis hakib ajakasutust ja lükkab muud tegevused edasi. Siin tuleb appi mobiilirakendus Forest, kus kasutaja peab istutama metsa ning keskenduma ühele tegevusele korraga.

Iga kord, kui äpist lahkuda, siis mõni puu sureb. Vastutustunne ja saavutusvajadus julgustab aga kasutajaid ühe kindla eesmärgi nimel vaeva nägema. Äpikasutajaid peaks motiveerima ka see, et virtuaalsete puude kasvatamisel kogutud digitaalsed punktid saab hiljem realiseerida päris puude istutamiseks: üle maailma on nii istutatud juba 340 000 uut puud.

Lae alla: Android või iOS

Äpp, mis aitab prioriseerida – Smart Study PlanVahel kaob motivatsioon seetõttu, et ülesandeid on kuhjunud liiga palju ja aega tundub olevat liiga vähe. Õppimine on oluliselt lihtsam, kui ees on kindel graafik. Mobiilirakendus Smart Study Plan aitab luua iganädalaseid personaalseid õppimisplaane, kuhu mahuvad kõik kodutööd, hobid ja puhkepausid.

Kooliülesandeid saab jagada vastavalt keerukusele ning olulisusele. Lisaks saab valida, millal oled nädala jooksul vaba ja millal soovid kodutöödega tegeleda. Äpp tuletab omakorda tähtaegu meelde vastavalt sellele, kas oled pigem pärastlõunal õppija või öökull. 

Lae alla: Android

Äpp, mis aitab rahuneda – White Noise GeneratorHeade õpitulemuste saavutamine ei seisa ainult õppimisgraafikust kinnipidamise taga, vaid nõuab mõnusa stressivaba keskkonna loomist ja piisavat ööund. White Noise Generator aitab vihmasabina, metsakohina või hoopis lehtede sahina saatel rahuneda ja keskenduda. Nn valge müra taustahelid saab äpis valida nii magamiseks kui mõttetööle keskendumiseks.

Lae alla: Android või iOS

Äpp, mis tõstab produktiivsust – TrelloGrupitööde puhul on alati neid, kes jätavad enda osa viimasele hetkele või täidavad ülesandeid hooletult ning viivad keskmise hinde alla. Trello mobiilirakendus on meeskonnatöö puhul suureks abiks ja teeb infovahetuse lihtsamaks: see aitab paremini ühiseid tööülesandeid täita, neid osadeks jagada või edusamme jälgida.

Äpis saab nii iseendale kui teistele määrata tähtaegu ning näha, kui kaugel on lõppeesmärgist teised grupiliikmed. Rakendus aitab meeles pidada ka lihtsamaid ülesandeid, näiteks vanematelt kaasa saadud poenimekirja.

Lae alla: Android või iOS

Äpp, millega matemaatikaga sõbraks saada – Photomath Matemaatika on paljudele sama "lihtne" õppeaine kui raketiteadus. Mobiilirakendus Photomath aitab väljakutseid ületada ja tõestab, et igale ülesandele on loogiline lahendus, olgu selleks siis logaritmid või integraalid.

Äpp lahendab isegi kõige keerulisemad võrrandid ja näitab ette mitte ainult õiget vastuse, vaid ka lahenduskäigu. Kõige mugavam on see, et ülesannet ei pea ise sisestama, vaid piisab selle pildistamisest, ja rakendus tunneb ära isegi käsitsi vihikusse kritseldatud võrrandid.

Lae alla: Android või iOS

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755