Autor: Aali Lilleorg • 3. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITuudised.ee enimloetud artiklid aastal 2018

Foto: Pixabay
2018. aasta loetuimad artiklid ITuudised.ee veebis rääkisid disainist ja kasutajamugavusest, ITs heade inimeste hoidmisest ja Microsoft Eesti uuest juhist, lisaks veel edulugudest, palgast, infoturbest ja idufirmadest. Toome välja 15 möödunud aastal avaldatud lugu, mis lugejatele enim huvi pakkusid.

1. „Murul käimine keelatud“ ehk miks ei taheta Sinu digilahendust kasutada

Digilahendused ja e-teenuste keskkonnad võivad kasutajates tekitada pahameelt ja asjatut ajakulu kui selle disaini ja mugavuse peale ei ole mõeldud juba teenuse väljatöötamisel, kirjutas AS CGI Eesti ärijuht Martti Kebbinau.

2. Mida peab IT-juht juhtimisel teisiti tegema, et häid inimesi hoida?

Juhi võimalustest ja rollist heade inimeste mõistmisel ja motiveerimisel kirjutas IT-juhtimise Aastakonverentsil omi mõtteid jaganud Pipedrive'i tehnoloogiajuht Sergei Anikin.

3. Microsoft Eesti uus juht asub ametisse suure põnevusega

2. mail nimetati Microsoft Eesti uue juhina ametisse Mart Mäe. Uuel positsioonil sai Mardi eesmärgiks Microsofti pilveteenuste osakaalu suurendamine turul ning klientide edukas digitaliseerimine.

Neli kuud hiljem sai tema uueks ülesandeks pilvepõhiste lahenduste äri arendamine 24 riigis. Tema töökoht jäi Eestisse ning osa tema töökoormusest jäi Eesti kohalike projektide ülevaatamiseks Microsoftis. Selle kohta saab lugeda SIIT.

4. Tallinnas käivitus Yandex.Taxi teenus

1. mai keskööl käivitus Tallinnas Venemaalt alguse saanud teenus Yandex.Taxi – takso tellimine mobiilrakenduse kaudu. Läti järel on Eesti teine riik ELis, kus teenus turule toodi.

5. Uus virtuaalvääringute regulatsioon

Eesti on väike ja digitaalselt arenenud riik, kus seadusandja on vastavalt tehnoloogia arengule väga kiiresti teinud regulatsioonides vajalikud muudatused. Eestis tehti algust ka krüptorahade õigusliku reguleerimisega. 27.11.2017 jõustunud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus (edaspidi RahaPTS) sisaldab nüüd ka virtuaalvääringu mõistet, kirjutasid NJORD jurist Nikolay Demchuk ja juristi abi Gertrud Sein.

6. Bigbanki ja Icefire'i loodud infosüsteem on maailmas 10 parima seas

Rahvusvahelisel „Banking Technology Awards 2017” konkursil kuulutati Bigbanki ja Icefire’i koostöös arendatav uus infosüsteem NEST maailma 10 parima pangandustehnoloogia arendusprojekti hulka kategoorias „Best Tech Overhaul Project“.

7. Eesti arvutimäng teenis kulud enne müüki 15kordselt tagasi

Üleilmsesse levisse läinud Eesti arvutimäng Circle Empires teenis oma arenduskulud 15kordselt tagasi juba enne müügi algust.

8. Infoturbeanalüütik: ettevõtte juht ise võib väga suure vea sisse programmeerida

Millise vea teevad juhid, kui turvalisuse teemad kergekäeliselt IT õlule lükkavad? ITuudised.ee küsimusetele vastab Security Software sertifitseeritud infoturbeanalüütik Ats Onemar.

9. Kui suurt palka teenivad parimad IT-ala töötajad?

Kõrgeim palgatase on arvutivõrkude tippspetsialistil, selgus CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri 14 000 osalejaga tööturu-uuringust. Loe, mis palka teenivad muud IT-ala töötajad.

10. Eesti idufirma tegi uue Exceli

Eesti idufirma Bevira tegi uue ja parema nn Exceli, mis kaotab ära vajaduse kasutada samaaegselt 5-6 erinevat majandustarkvara. Sellest käisid Äripäeva raadios rääkimas Bevira kliendi äriprotsessidega tegelev Peeter Holstein, partner Madis Laansalu ja kliendi poolelt Asbeko Air omanik ja juht Hendry Reinola.

11. Idufirma Veriff värbas Skype´i eksjuhi

Eesti idufirma Veriff palkas arendusjuhiks Tiit Paananeni, kes aastail 2005-13 töötas Skype´is, sellest viimased poolteist aastat Skype Eesti tegevjuhina.

12. Organisatsioonide muutmine tarkvara-jurakaid ei kannata

Kui agiilne arendus annab raamistiku võimalikult efektiivsele ja pidevale äriväärtuse tootmisele võimalikult väikeste riskidega, siis domeenist juhinduv disain annab võimekuse ehitada sillad ärivajaduste ja arendatavate tarkvarakomponentide vahele. Täna on see üks parimaid viise jõudmaks hea ja kestliku arhitektuurilise lahenduseni, mis vastab organisatsioonide muutustele, tõdeb siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) tehnoloogiaarhitekt Kristo Vaher.

13. Tarkvara arendajate palk langeb

Tarkvara arendajate mediaanpalk – millest pooled töötajad teenivad vähem ja pooled rohkem – on aastaga mõne protsendi võrra langenud.

14. TTÜ idufirma võitis USAs peapreemia

"Parim enne"-indikaatorit toidukaubale arendav Timey pälvis USAs äriarendusprogrammi NGAL. peapreemia

15. Idufirmade küsitluse ülekaalukas võitja

Eesti investoritelt uuriti, milliseid ettevõtteid tasuks silmas pidada, kuhu nad oma raha investeeriksid ning paluti nimetada aasta kõige silmapaistvam idufirma juht. Ülekaaluka häälteenamusega võitis Taxify aasta idufirma ning Taxify asutaja ja tegevjuht Markus Villig parima asutaja tiitli. (Avaldatud 03.01.2018)

Seda nimekirja vaadates võib öelda, et 2018. aasta enim loetud lood ITuudised.ee veebis on kena läbilõige IT juhtimist ja äri puudutavatest teemadest. Hea lugeja, anna palun teada, milliseid lugusid tahaksid edaspidi meelsasti lugeda, et oma töös ja äris edukas olla. Kirjuta [email protected].

Õnnerikast uut aastat ja mõnusat lugemist!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755