Autor: ITuudised.ee • 4. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti riskikapitalistid valisid aasta idufirma

Veriffi asutaja Kaarel Kotkas
Foto: Veriff
2018. aasta viimane Restart tutvustas riskikapitalistide seas läbiviidud küsitluse tulemust, kus selgitati välja aasta idufirma. Võitjaks valiti Veriff. Taavi Kotka ja Sten Tamkivi sõnul on Veriffi asutajal Kaarel Kotkasel ebastandartset sisu, mida me harilikult juhtide seas ei näe.

Taavi Kotka rääkis loo, miks ta vabandas enne möödunud jõule Kaarel Kotkase ees. “Kui ta Y-Combinatorist tuli, tehti Kaarlile väga magusaid pakkumisi stiilis – müü oma ettevõte ja tehnoloogia ning tule hoopis meie juurde seda tegema. Teades, kes neid pakkumisi tegid – need ei olnud pahad ettevõtted – sellised nagu Microsoft, kus upud kohe suurde ettevõttesse ära. Pakkumiste tegijad olid Silicon Valley absoluutsed tipp-tegijad, kelle juures iga inimene tahaks töötada. Ta ütles neile pakkumistele ära. Ma küll ei öelnud seda Kaarlile, aga mõtlesin, et ta on lollakas. Esiteks oli rahaliselt väga ahvatlev pakkumine. Teiseks saad sa super-tegijatega koos olla ning saad kohe liita oma tehnoloogia maailma tipus olevate platvormide külge. Mees, sul on kandikul optsioone! Ja seda raha polnud tõesti vähe, mida pakuti. Miks küll sa tuled ja hakkad Eestis edasi nokitsema. Ja nüüd ma vaatan. Ups. Eksisin,” rääkis ta.

Sten Tamkivi jalutas sel perioodil Kaarel Kotkasega San Francisco tänavatel. “Ta magas minu teada umbes 2 tundi ööpäevas Y-Combinator’is oleku ajal,” ütles Tamkivi ja selgitas kontrasti, kuidas on Kotkas noore ettevõtjana lühikese ajaga arenenud. “Tal on väga lahedaid esinemisi esimestest ettevõtetest, mida ta tegi – sellised, et kui läheneda Hiiumaa linnamehele: kujutage ette, et tulete nädalavahetusel siia ja muru on juba niidetud. Ja niimoodi tekkisid esimesed kaks klienti. Skaala on mõne napi aastaga pisut suuremaks kasvanud,” rääkis ta.

Iseloomustades Kaarlit inimesena ütles Kotka, et tegu on teistsuguse juhiga võrreldes sellega, mida tavaliselt näinud oleme. “Üli avatud ja üli soe. Tekib küsimus, et kus on juhilik karmus,” ütles ta.

Veriff asutati 2015. aastal toona 20-aastase Kaarel Kotkase poolt. Tänaseks on Veriffil sadakond klienti üle maailma. Nende hulka kuuluvad finants- ja jagamismajanduse ettevõtted ning online-kaubamajad. Veriffis töötab 71 inimest. Mullu kevadel paigutas Nordic Business Report Kaarel Kotkase Põhja-Euroopa 25 kõige mõjukama noore ettevõtja hulka.

Eesti riskikapitalistide terviklik hääletustulemus aasta idufirma osas oli järgmine:

1. Veriff

2-3. Taxify

2-3. LeapIN

4. eAgronom

5. KatanaMRP

6. Comodule

7. Cleveron

8. Starship Technologies

9. Rebelroam

10. Monese

Restardi saadet saab täismahus kuulata siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755