Autor: Indrek Kald • 7. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digiallkiri nõuab nüüd uut tarkvara

Esimesed uues formaadis kiirdokumendid ja digi-IDd on kasutuses detsembri algusest.
Foto: PPA
Jaanuarist saavad arvutikasutajad digiallkirju anda üksnes ID-kaardi uue tarkvaraga DigiDoc4, mis avaldati mullu juulis. Tarkvara peavad uuendama kõik, kes pole arvuti pakutud uuendust seni vastu võtnud.

Eelmisest nädalast ei saa vana DigiDoc-tarkvaraga dokumente enam allkirjastada, samuti ei toeta vana DigiDoc uut ID-kaarti, mida politsei- ja piirivalveamet väljastab 3. detsembrist.

Uuendus ei puuduta e-teenustesse sisselogimist ega seal allkirja andmist. Uuendada on vaja tarkvara, millega allkirjastada dokumente.

Senise DigiDoc3 asendamiseks DigiDoc4ga tuleb nõustuda arvuti pakutava uuendusega või laadida uus tarkvara alla ID-kaardi veebilehelt ning jälgida juhiseid.

DigiDoc4 Klient on uuenenud ID-kaardi rakendus, milles saab teha kõiki ID-kaardiga seotud toiminguid: anda digiallkirja, krüpteerida dokumente ning vahetada PIN-koode. Uues tarkvaras on senise BDOCi asemel uus vaikimisi dokumendiformaat – rahvusvaheliselt tunnustatud ja kasutatud formaat ASICE.

Lisaks on uus tarkvara saadaval ka nutiseadmes ehk mobiilirakendusena, mille saab alla laadida App Store´ist (iOS) või Play Marketist (Android) märkides otsingusõnaks "RIA Digidoc".

Nii nagu tavaarvutis, saab ka nutiseadmes äppi kasutades dokumente avada, allkirjastada ning krüpteerida. Selleks, et nutiseadmes ID-kaardiga toiminguid teha, tuleb kasutada spetsiaalseid kaardilugejaid. Mobiil-ID kasutamise puhul eraldi seadmeid vaja ei ole.

DigiDoc klienttarkvara on kasutusel ligikaudu 600 000 arvutis, igal kuul antakse tarkvara abil üle poole miljoni digiallkirja.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755