Autor: Indrek Kald • 8. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residentsuse programmi juht lahkub ametist

E-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus.
Foto: Äripäev
Nelja aastaga edukalt Eesti e-residentsuse programmi käivitanud Kaspar Korjus lahkub ametist. Programmi uus juht selgub konkursiga, seni täidab seda rolli programmi asejuht Ott Vatter.

Korjus selgitas oma ametist loobumise teates, et e-residentsus on osa uuest viisist, kuidas Eesti kaasab teiste riikide kodanikke väljaspool meie piire. "Meil on nüüd rohkem kui 50 000 e-residenti enam kui 150 riigist ning nad aitavad kaasa meie digitaalsele riigile viisil, mida me kunagi ei kujutanud ette. Sealhulgas on nad Eestis loonud üle 6000 ettevõtte," märkis ta.

E-residentsus on Korjuse sõnul olnud kuum aruteluteema nii Euroopa Liidus kui ka ÜROs. Nad on näidanud suurt huvi e-residentsuse potentsiaali vastu, et aidata parandada juurdepääsu ettevõtlusele kogu maailmas ja määratleda uuesti, kuidas riigid digitaalajastul toimivad, selgitas Korjus.

"On õige aeg siin oma töö lõpule viia ja lubada teistel seda programmi edasi arendada järgmises arengufaasis, mida nimetatakse e-residentsus 2.0," lisas Korjus.

Tema sõnul saab Eesti e-residentsuse programmist seda rohkem, mida enam loovad väärtust e-residendid loovad oma asukohamaal. "Tahame aidata teistel riikidel käivitada oma e-residentsuse programme, sest see annab meile kõigile rohkem võimalusi koos töötada," märkis Korjus.

E-residendiks soovijate hulk kasvab rohkem kui 100% aastas. "Võib-olla veelgi olulisem on see, et e-residentide loodud Eesti ettevõtete arv on kasvanud sama kiirelt - samuti nende majanduslik mõju Eestile," kinnitas Kaspar Korjus.

E-residentsus sai alguse 2014. aastal Taavi Kotka, Siim Sikkuti ning Ruth Annuse poolt Arengufondi konkursile esitatud ideest. Esimene e-resident oli Briti ajakirjanik Edward Lucas, väljaspool Euroopat olid esimesed USA riskikapitalistid Steve Jürvetson ja Tim Draper. E-residentsus on toonud Eestile ainuüksi maksudena sisse ligi kümme miljonit eurot.

Mitmete uuringute järgi on e-residentsus saanud Eesti kõige tuntumaks rahvusvaheliseks kaubamärgiks, samuti kõige enam Google´is otsitud Eestiga seotud teemaks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755