Autor: Indrek Kald • 9. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti sai USAs kõrge auhinna

EASi esindaja Ühendriikides Andrus Viirg nnovatsiooniauhinnaga Las Vegases.
Foto: EAS
Eestit ja veel 15 riiki tunnustati Las Vegase tehnoloogiamessil CES innovatsioonimeistri tiitliga.

Auhinna vastu võtnud haridusminister Mailis Repsi sõnul on tegemist Eesti riigi olulise esiletõstmisega maailma suurimal tehnoloogiamessil. "Just meie pikaajaline edu- ja uuendusmeelsus ning tulevikku vaatamine tõid Eestile selle auhinna. Meil on kõrgelt kvalifitseeritud ja hinnatud inimesed ning meie tehnoloogiaettevõtted loovad maailma muutvaid tooteid," sõnas Reps.

"Mul on siiralt hea meel, et meie hariduspoliitilised valikud, õpetajate ja koolide innukus ning ühiskonna hoiakud on loonud sellise riigi, millega oleme eeskujuks paljudele nendele riikidele, keda varem enda eeskujudeks pidasime," lisas minister.

Sel aastal võrreldi 61 riiki ning Eesti osales võrdluses esimest korda. Koos Eestiga nimetati innovatsioonimeistriks veel 15 riiki – Austraalia, Kanada, Taani, Soome, Saksamaa, Iisrael, Luksemburg, Holland, Uus-Meremaa, Norra, Singapur, Rootsi, Šveits, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriigid. Need riigid koos Eestiga on maailma juhtivad innovaatilised riigid.

Auhinna andis üle messi peakorraldaja, Ameerika Ühendriikide Tarbijaelektroonika Ühingu juht Gary Shapiro. Tema sõnul on need riigid maailmatasemel innovatsiooni toetajad. Shapiro märkis, et esile toodud riike eristab see, et nad on avatud uuendustele ja vähendavad takistusi tehnoloogia arendamisel ja uute ideede elluviimisel.

Eestile tõi tunnustuse ühiskondlik ettevõtlikkusmeelsus, suure hulga uute ettevõtete loomine, progressiivne poliitiline juhtimine, avatus innovaatilistele lahendustele, tehnoloogia loomise ja kasutamise toetamine. Samuti on olulisel kohal elanike võimalused ja oskused tehnoloogiate kasutamisel, aga ka näiteks uuenduslike tehnoloogiate nagu erinevad jagamismajanduse tehnoloogiate laialdane levik ja kasutamine. Eesti on sellega ühtlasi ka kõige innovaatilisem riik Kesk- ja Ida-Euroopas.

Rahvusvahelises võrdluses hinnatakse riike mitmes erinevas valdkonnas: näiteks internetiühendus, jagamismajanduse reguleerimine, isesõitvate vahendite kasutamine ja droonide reguleerimine. Rohkem infot Eesti tulemuste kohta leiab SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755