Autor: Indrek Kald • 9. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa: Eesti on täielikult androidi-usku

Kõige populaarsemakaks nutitelefoniks osutus kogu aasta müügitabelites domineerinud Samsung Galaxy J3, mida soetati ligi poole rohkem kui populaarsuselt teist nutitelefoni.
Foto: Elisa Eesti
Heidame pilgu möödunud aasta kõige rohkem müüdud nutitelefonidele ja seadmetele ning vaatame, kuivõrd kajastusid uued tehnikatrendid tarbijate eelistuses.

"Aasta tõi nutisõpradele mitmeid häid ja mitte nii häid uuendusi nagu näiteks jätkuv kõrvaklapipesa eemaldamise trend. Positiivsel noodil asusid tootjad üha enam toetama kiir- ja juhtmeta laadimist ning näidati jätkuvalt, et tipptelefonide võimekuse saab ka oluliselt odavamalt kätte," seisab Elisa Eesti ülevaates.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juhi Mailiis Ploomanni sõnul on möödunud aasta statistikat jälgides selge, et eestlased soetavad valdavas osas madalama või keskmise hinnaklassi nutitelefone.

"Hind on tarbija jaoks määrav. Taskukohasemate nutitelefonide võimekus igapäevaste toimingute tegemiseks on tänaseks jõudnud üsna samale tasemele lipulaevade omaga," kinnitas ta.

Ploomanni sõnul ostetakse ka tootjate iga-aastaseid lipulaevu, kuid nende telefonide suurem populaarsus saabub tavaliselt mitu kuud hiljem, kui hind on läinud soodsamaks.

Nutitelefone müüs Elisa mullu ühe protsendi võrra rohkem kui tunamullu. Keskmine nutitelefoni hind tõusis 36 euro võrra ehk 375 euroni.

Enim osteti taskukohasema hinnaga nutitelefone, selles segmendis võitsid Samsungi ja Huawei telefonid. Populaarsed kaubamärgid olid ka Apple, Sony ning mullu varjusurmast Eesti üheks müüduimaks tootjaks tõusnud ja seega suure tagasituleku teinud Nokia. Populaarsete brändide esikümnesse mahtusid veel nuputelefone tootev myPhone ja ülivastupidavaid telefone valmistav CAT.

Kõige populaarsemakaks nutitelefoniks osutus kogu aasta müügitabelites domineerinud Samsung Galaxy J3, mida soetati ligi poole rohkem kui populaarsuselt teist nutitelefoni - Huawei P20 Lite.

"Võib öelda, et Samsungi seadmed on eestlaste ühed lemmikumad, sest kümnest enimmüüdud telefonist kuulus viis just neile. Muuhulgas olid populaarsed ka Apple´i vanemad seadmed nagu iPhone SE, iPhone 7 ja 8 ning myPhone´i populaarne nuputelefon Halo 2," teatas Elisa.

Nuputelefonide müük on Elisa kinnitusel aastaga kõvasti langenud ja need jäävad üha enam nišitooteks. 2017. aastaga võrreldes langes möödunud aastal nuputelefonide müük ligi 25 protsenti.

Müügistatistikast selgus, et kõige populaarsemad kuud uue nutiseadme soetamiseks on august, kui valmistutakse algavaks kooliaastaks ja detsember, mil soetatakse seadmeid endale või lähedastele kingiks.

Telefonidega sarnased müügitrendid levivad ka tahvel- ja sülearvutite segmendis. Kõige populaarsemad tahvelarvutid olid möödunud aastal Huawei MediaPad T3 10 ja T5 10. Sülearvutitest osteti enim ülemöödunud aasta Apple MacBook Air 13 128GB mudelit. Aastaga tõusid mõlemas segmendis ka keskmised ostuhinnad. Tahvelarvutite keskmise ostetud seadme hind tõusis ligi 20 euro ja sülearvutitel ligi 50 euro võrra.

2018. aasta enim müüdud telefonid

Samsung Galaxy J3 (2017)

Huawei P20 Lite

Samsung Galaxy A8 (2018)

Huawei P Smart

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy J4+ (2018)

Sony Xperia XZ1 Compact

Samsung Galaxy A5 (2017)

Huawei P10 Lite

myPhone Halo 2

2018. aasta populaarseimad telefonitootjad

Samsung

Huawei

Apple

Nokia

Sony

myPhone

Oneplus

Xiaomi

LG

CAT

2018. aastal enim müüdud tahvel- ja sülearvutid

Huawei MediaPad T3 10 16GB

Huawei MediaPad T5 10 16GB

Apple MacBook Air 13 128GB (2017) SWE

Lenovo Tab 3 8

Samsung Galaxy tab A 10.1 32GB

Apple iPad 9,7 (2018) 32GB

Lenovo Yoga 530-14IKB (81EK00F4MX) Nordic

Lenovo Ideapad 320-15IKB (80XL) 15,6" i3

Samsung Galaxy Tab S2 VE 9,7 32GB

Lenovo Ideapad 320-15IKB (81BG007LMX) 15,6" i5

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755