Autor: Indrek Kald • 10. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guardtime kahekordistab meeskonna

Guardtime´i juht Ain Aaviksoo.
Foto: Kalev Lilleorg
Eestlaste küberturvalisuse ettevõte Guardtime sõlmis lepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA) ning peab selle ja teiste uute projektide pärast värbama hulgaliselt uusi töötajaid.

Mullu juba poole suuremaks kasvanud Guardtime alustab ettevõtte tegevjuhi Ain Aaviksoo sõnul nii käesoleva ESA kui ka teiste uute projektide lisandumise tõttu olulist laienemise etappi ja soovib meeskonda kahekordistada.

"Peame tempokalt oma meeskonda kasvatama, sest vajame nii olemasolevate kui ka uute projektide realiseerimiseks rohkem meeskonnaliikmeid - alates disaineritest kuni IT-arhitektide ja arendajateni," selgitas ta.

Koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga asub Guardtime rakendama plokiahela tehnoloogiat kaugseire andmete tervikluse tagamiseks. Ain Aaviksoo sõnul on lepingu sõlmimine ESAga ettevõttele suureks tunnustuseks, kuna tõestab Guardtime´i loodud lahenduste usaldusväärsust ja vajalikkust tööks kosmosetööstuse andmebaasidega.

"Euroopa on teinud suuri investeeringuid Maa kaugseirega seotud satelliitidesse. Koostöös ESAga aitame teha kindlaks, et talletatud andmete terviklus on kiiresti ja tõhusalt kontrollitav, nii et nende põhjal oleks võimalik usaldusväärselt langetada tarku otsuseid ja pakkuda uusi teenuseid," selgitas Aaviksoo.

ESAga sõlmitud lepingu esimene etapp viiakse ellu üheksa kuu jooksul, mis on aluseks pikaajalisele koostööle. Etapi raames aitab Guardtime tagada Maa kaugseire andmete kontrollitavuse ning kolmanda osapoolega seotud vaidluste korral andmete tõendatavuse, aga ka uue metaandmete vormi, mis näitab andmete päritolu, toob välja andmete töötlejad ja aja, mil tehti andmetesse muudatusi.

"Nii näiteks saab kindlustusvaldkonnas kasutada Maa vaatlusega seotud metaandmetest pärit infot erinevate kahjunõuetega seotud vaidluste korral. Samuti aitab blockchain-tehnoloogia tagada satelliitide süsteemioperaatorite poolt lõpptarbijatele pakutavate toodete sisu ja metaandmete õigsuse. Ühtlasi aitab tehnoloogia näha soovi korral Maa vaatlusega seotud andmete üksikasjalikku töötlemisahelat ja selles osalejaid, et vähendada andmete töötlemisega kaasnevaid riske ja tõsta teenuse kvaliteeti," selgitas Aaviksoo.

Guardtime on Eestis asutatud plokiahela tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja, mis aitab tuvastada erinevates digitaalsetes andmetes ja tarkades seadmetes tehtud muudatusi ja selle tulemusena pakkuda e-ühiskonnale usaldusväärseid ning läbipaistvaid lahendusi.

Guardtime´i tehnoloogiat on integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu Riigi Teataja, kinnistusraamat, äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755