Autor: Indrek Kald • 10. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia avas Eestit katva asjade interneti võrgu

OÜ Energate pani aasta lõpus Telia NB-IoT võrgus tööle esimesed kaugloetavad gaasiarvestid.
Foto: Telia Eesti
Telia avas kogu Eestit katva asjade interneti võrgu, mille pakutavaid võimalusi asus esimesena kasutama gaasikontsern Energate.

Telia Eesti asjade interneti valdkonna juhi Toomas Kärneri kinnitusel on värskelt avatud NB-IoT (narrow band internet of things) võrgu näol tegu sisuliselt esimese 5G-perekonda kuuluva asjade interneti võrguga, mis levib üle kogu Eesti.

"Võrk on tehnoloogiliselt valmis ehitatud ning mobiilside järgmise põlvkonna ehk 5G raames sinna muudatusi tegema ei pea. Avasime võrgu oma klientidele detsembris, kuid erinevaid teste ja katsetusi oleme selle avamise nimel teinud terve viimase aasta jooksul," sõnas ta.

Kohe pärast võrgu avamist asus selle võimalusi kasutama gaasifirma OÜ Energate oma kontserni kuuluvates ettevõtetes. Energate´i juhatuse esimehe Hardi Sui sõnul pani ettevõte eelmise aasta lõpus Telia NB-IoT võrgus tööle oma esimesed kaugloetavad gaasiarvestid.

"Meie eesmärk on täielikult automatiseerida arvestinäitude lugemine üle asjade interneti võrgu, tagamaks seadusest tulenevate nõuete täitmise ja muutes teenuse kasutamise klientidele mugavamaks ning andmetöötluse efektiivsemaks. Seejuures kasutab Energate seadmeid, mille aku eluiga on kuni 16 aastat ning mis töötavad kõige uuema andmesidetehnoloogia toel," märkis Sui.

Kokku on Energate´il plaanis Telia NB-IoT võrgu toel tööle panna tuhandeid gaasiarvesteid. "Meie andmetel pole Eestis keegi gaasiarvestite andmevahetust seni üle NB-IoT teinud," lisas Hardi Sui.

Toomas Kärneri kinnitusel saavad Telia asjade interneti võrku kasutama hakata erinevad ettevõtted, et muuta oma igapäevaelu lihtsamaks ja efektiivsemaks. Nii on uue võrgu teenus avatud ka kõigile senistele M2M klientidele.

"Näiteks on hetkel väga suur osa M2M teenustest kasutusel autode jälgimise lahendustes, makseterminalides ja muudes sarnastes lahendustes. Kõik need Telia kliendid võivad nüüd alustada oma tootjate poolt loodetavasti pakutavate NB-IoT seadmete katsetamist," selgitas ta.

Põhjusi selle tegemiseks on Kärneri sõnul mitmeid: pikem aku eluiga, parem levi ning asjaolu, et maailm on liikumas mobiilside 2G tehnoloogia sulgemise suunas. "Näiteks veoauto jälgimise lahenduste puhul on oht juba varsti sattuda riikidesse, kus 2G seade enam võrku ei pääse ning veok kaob n-ö ekraanilt," selgitas Kärner.

Telia on ka varem aidanud erinevatele äripartneritele välja töötada asjade interneti lahendusi. Üks näide on AS Leibur, mis tegeleb kvaliteediprotsesside jälgimise ja uuele tasemele viimisega.

"Leibur on oma kerkimisruumis samuti kasutusele võtnud meie IoT tehnoloogia, mis võimaldab väga täpselt jälgida ruumi niiskuse ja temperatuuri taset. Seega võib öelda, et nutikad seadmed, andurid ja võrk mängivad täna olulist rolli suure osa eestimaalaste toidulaual," märkis Toomas Kärner.

Telia asjade interneti võrk katab ligi 98% Eesti territooriumist. Telia rõhutab selle võrgu puhul kolme asja:

· Võrk on ametlikult avatud, üle-eestiline ja reaalselt kasutatav.

· Võrk on juba aktiveeritud kõigile Telia SIM-kaartidele. Leia vaid endale sobilik ja vajalik seade, pane sellesse olemasolev SIM ja seade on kasutamiseks valmis.

· Esimesed kliendid juba kasutavad võrku ning tegu pole enam testiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755