Autor: Indrek Kald • 14. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luual luuakse metsamõõtmise tarkvara

Luua metsanduskoolis luuakse tarkvara droonile ja nutiseadmele, mis teostab metsamõõtmist täpsemalt ja väiksema ajakuluga.

Digipädevusi edendava koolitusprogrammi Samsung Digi Pass raames võistleb kümme kutsekooliõpilaste meeskonda üle Eesti mentorite abiga digiideede prototüüpimises.

Mikk Männiste RMKst ja Luua metsanduskooli õpilased Mihkel Märtin ja Silver Pärn.
Foto: Kristi Parro

Luua metsuri eriala õpilased soovivad tarkvara välja töötada veebruariks.

Praegu peab metsa mõõtmiseks kasutama erinevaid tööriistu, mida on ebamugav kaasas kanda. Meeskonda "Flying Forest“" kuuluvad Romert Rehe, Mihkel Märtin ja Silver Pärn soovivad tehnoloogia abil selle mure ära lahendada.

"Kui hetkel metsamees ei näe, mis toimub puude ladvas, siis drooni abil saab näiteks märgata mõnda olulist seenhaigust. Samuti on raske teostada mõõtmisi, kui on tihe alusmets. Tarkvara suudab mõõta puu kõverusi, mida hetkel turul keegi veel edukalt teha ei suuda," kirjeldas meeskonna juht Pärn võistlusideed.

Pärn arvab, et digitehnoloogia mõjutab oluliselt ka metsuri erialal töötamist ning tuleviku karjäärivõimalusi. "Infotehnoloogia teeb metsanduses kindlasti töö tegemist lihtsamaks ja kiiremaks. Informatsiooni hankimine muutub olulisel määral, digilahendustega on oluline kaasas käia," selgitas ta koolitusprogrammis osalemise põhjust.

Luua kutseõppureid võõrustas eelmisel nädalal RMK metsamajanduse spetsialist Mikk Männiste, kelle kinnitusel on RMKs juba täna digilahendused lahutamatu osa tööprotsessist.

"Kõik lahendused on head, mis teevad metsanduslike andmete n-ö kojutoomise efektiivsemaks. Eriti hea on, kui elektroonilisi mõõteseadmeid kasutades suudetakse ka andmete täpsus paremaks teha," kommenteeris ta õpilaste metsamõõtmise digiideed.

RMK kirde regiooni praaker Kristjan Karro on lõpetanud maaülikooli metsamajanduse bakalaureuseõpingud ning metsatööstuse magistriõppe. Karro kogemusel on praakeri töös oluline jälgida, et tehnoloogia kogu aeg areneks.

"Kõige enam hindangi viimasel ajal tehtud arendusi kaardirakendustesse ning -programmidesse. Tänu nende paremale visualiseerimisele suudan teha paremaid otsuseid ning seda väga optimaalse ajaga," lisas ta.

Karro hoolitseb igapäevaselt selle eest, et metsamajandamise töid viidaks läbi võimalikult hästi ning targalt. Peamiselt kasutab ta kolme töövahendit: sülearvutit, nutitelefoni ning käsi-GPSi.

"Neist kõige enam kasutan telefoni, just rakenduste ja kirjakasti pärast. Läbi RMK e-praakeri rakenduse jõuab minuni sekunditega kogu vajaminev info, kirjakasti kaudu ka tagasiside tehtud töö kvaliteedi kohta," märkis ta.

Näiteks, kui kokkuveotraktor toob metsast palgid tee äärde ja juht vajutab nuppu, on praakeril info olemas. "Näen kohe, kui palgid veetud, kui suur on kogus ja millist puitu toodi. Tean, et töö käib ja et midagi ei ole katki," kirjeldas Karro mugavaid digilahendusi.

Lisaks on rakenduses kaardid metsaeraldistega, milles saab kirjeldada alusmetsa, joonistada sobivasse kohta laoplatsi või andmeid sisestada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755