Autor: Indrek Kald • 15. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KüberPähkel leidis küberkaitses noori talente

KüberPähklil osalenud eri koolide õpilased.
Foto: KüberPähkel
KüberPähkli 7.-12. klassidele suunatud koolivooru ja üleriigilise võistluse "CyberSecurity meets Robotex" eesmärgiks oli leida küberkaistse talente, kes mõtlevad kastist välja ning teevad õigeid strateegilisi valikuid.

KüberPähkli võistlusel osales individuaalselt 52 kooli umbes tuhande õpilasega üle Eesti. Nendest 26 võistkonda soovisid edasi tulla ka "CyberSecurity meets Robotex" lõppvõistlusele Robotexil.

Koolivoorust selgus, et osalenud tuhande õpilase hulgas oli talente 17%, kuid üldine oodatud õpilaste tase antud teemas oli pigem madal, mida kindlasti mõjutas ka ülesannete lahendamise ajafaktor.

Õpilastele ei antud piisavalt aega ülesannete lahendamiseks, mis suunas neid tegema strateegilisi valikuid. Kolmandik testis osalejaist on IT-huvilised. 2/3 vastajaist pidas antud küsimuste ja teemade enamat tutvustamist koolis oluliseks.

Korraldajate teatel jäid tavalised õpilased vastustes pinnapealseks ning jätsid vahele küsimustele vastamise, mis oleks aidanud saada lisapunkte. Eelistatumad oleksid olnud valikvastused, kus eksimisvõimalus on madalam. Edukamad ülesanded olid valikvastustega terminite seletused, tundmatu kirja avamine/kustutamine ja veateatele vastuse leidmine.

Võistluse "CyberSecurity meets Robotex" (edaspidi CSMR) tulemused näitasid, et segameeskonnad töötasid kenasti ühise eesmärgi nimel, täiendades üksteise oskuseid. Tüdrukud oskuste osas tagaplaanil ei olnud, mida enamasti IT-võistlustel kardetakse.

Ülesannete lahendamise edukus sõltus suuresti valitud strateegiast, kui ka oskusastmest/elukogemusest. Kutsekoolide ja põhikoolide õpilased olid selles nõrgemad kui gümnaasiumiõpilased. Parimaid tulemusi said meeskonnad, kes lahendasid edukalt keerulisi ja tehnilisi ülesandeid, kes jagasid ülesanded ära meeskonnaliikmete vahel.

Võistlus oli tasavägine, sest ükski meeskond ei olnud varasemalt antud teemaga kokku puutunud. Eriti eredalt särasid gümnaasiumimeeskonnad.

Küberpähkli koolivooru ning CSMRi läbiviimisel ja analüüsimisel osalesid ekspertidena Birgy Lorenz (TTÜ projektijuht ja teadur), Mati Leet (TTÜ magistrant, KüberPähkli koolivooru ülesannete looja), Triin Muulmann (Kehtna kutsehariduskeskus, CSMRi peakohtunik), Taavi Eomäe (Tartu Ülikool, KüberNaaskli võistluse Eesti meeskonna esindaja), Marily Hendrikson (Startup Estonia küberkaitse valdkonna projektijuht).

Loe lisa siit.

Küberpähkli testimise läbiviimist toetasid kaitseministeerium ja Eesti Interneti Sihtasutus. Uuringu viis läbi tehnikaülikooli küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus.

Võistluse CSMR toetajad olid Telia, CGI ja Malwarbytes Estonia, Eesti Interneti Sihtasutus, kaitseministeerium, TalTech, Startup Estonia, Zone Media, Kehtna kutsehariduskeskus, Pärnumaa kutsehariduskeskus, CTF Pärnu, MTÜ Forwardspace, Eesti NATO Ühing, haridus ja teadusministeerium, politsei- ja piirivalveamet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755