Autor: ITuudised.ee • 20. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Startup-viisa idufirmade valdkonnad
Foto: KredEx, Startup Estonia

Startup-viisa taotlejaid mullu 2× rohkem

Sel nädalal täitus kaks aastat startup-viisa programmil. Eelmisel aastal taotles viisat 483 töötajat ning 174 iduettevõtte asutajat, mis on 2017. aastaga võrreldes enam kui kaks korda rohkem. Startup-viisa taotlusi laekus ja ka rahuldati enim Indiast, Venemaalt ja Türgist.

Kohaliku iduettevõtete kogukonna, Siseministeeriumi ning Startup Estonia koostöös sündinud startup-viisa, võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel siinsete iduettevõtete heaks töötada, olemasolevaid iduettevõtteid siia kolida või Eestis uusi asutada.

Kõige enam on Eestisse ümber asutud Ukrainast, Brasiiliast, Venemaalt, Ameerika Ühendriikidest ja Indiast. Alates startup-viisa loomisest, on programmi raames siia ümber asunud või saanud selleks õiguse 931 inimest.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul näitab viisaprogrammi edu, et Eesti iduettevõtetel on selge vajadus uute töötajate järele. „Arvestades, et 2018. aasta oli iduettevõtetesse tehtud investeeringute poolest rekordaasta, on selgelt näha ka, et seda raha kasutataksegi peaasjalikult uute, kõrge lisandväärtusega töökohtade loomiseks. Seejuures tuleb toonitada, et vajadus pole sugugi mitte ainult IT arendajate järgi – kiirelt kasvavad iduettevõtted vajavad ka turundajaid, müügitalente, klienditoe inimesi, disainereid jne. Seega on nende investeeringute mõju selgelt laiapõhjalisem.“

Eesti Startupi Juhtide Klubi presidendi Sten Tamkivi sõnul on Eesti tehnoloogiasektor oma arengu laineharjal. „Eesti iduettevõtete töötajate arv kasvas 2018. aastal üle 5000 piiri ning võib prognoosida, et see kasv jätkub sarnaselt eelmistele aastatele ka tänavu ja oodata on taas 30% kasvu. Startup-viisa on selgelt leevendanud suure kasvupotentsiaaliga iduettevõtete vajadust leida uusi andekaid töötajaid.“

Startup-viisat on õigus taotleda ettevõtte asutajatel ja töötajatel, kui ettevõte on saavutanud startupi staatuse, mida otsustab seitsmest Eesti startup kogukonna organisatsioonist koosnev startup komitee. Startupi staatust on kahe aasta jooksul taotlenud rohkem kui 1100 ettevõtet enam kui 80 riigist ning õiguse startup-viisat taotleda on saanud 411 ettevõtet.

Startup Estonias viisaprogrammi eest vastutava Merilin Luki sõnul töötati eelmisel aastal tihedas koostöös iduettevõtete asutajatega, et seada viisaprogrammile uued arengusihid.

„Jätkame ka sel aastal nende riikide külastamist, kus startup-viisa on suurt huvi äratanud. Samas panustame nende inimeste toetamisele, kes on juba Eestisse ümber asunud. Eesmärk on teha koostööd nii avaliku- kui ka erasektori teenusepakkujatega, et pakutavatest võimalustest oleks siia saabuvatel asutajatel rohkem kasu. Eesmärk 2019. aastaks on kasvatada Eestisse ümber asuvate inimeste arvu 1000 inimeseni aastas. Selleks on kohapealne tugi ning koostöö avaliku- ja erasektori teenusepakkujatega väga tähtis,“ märkis Lukk.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755