Autor: ITuudised.ee • 22. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik annab välja esimesed 5G sagedusload

Foto: Scanpix
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist allkirjastas täna määruse, mille alusel saavad sideettevõtjad hakata arendama järgmise põlvkonna ehk nn 5G sidevõrku.

5G sagedusalade kasutuselevõtt loob uusi võimalusi sideteenusteks ning soodustab olemasolevate elektroonilise side võrkude ja teenuste arengut. Ühtlasi võimaldab see uute tehnoloogiate rakendamist.

Tammisti sõnul on uute sagedusalade kasutusele võtmine vajalik uute tehnoloogiate, näiteks isejuhtivate sõidukite ja targa linna lahenduste elluviimiseks. „Eesti majandusarengu väljakutseks on innovatsioon ja tootlikkus – 5G sidel töötavad lahendused avavad uusi võimalusi mõlemas suunas,“ lisas ta.

Eraldatav sagedusala jaotatakse kolmeks võrdseks osaks, mis on piisavalt suured, et rakendada 5G tehnoloogiate andmemassiive. Täiendavalt jäetakse vabaks neljas väiksem puhverala, et tagada kaitsejõudude seadmete häirevaba töö.

Sageduste kasutuslubasid saavad kõik huvilised sideettevõtjad osta riiklikul konkursil, kus enampakkumise alghind on 1 597 000 eurot. Esmased 5G sagedused on määruse järgi 3,6 GHz alas, mille hind on kujunenud vastavalt elektroonilise side seadusele ning arvestades raadiosagedusi kui piiratud riigiressurssi.

„3,6 GHz sagedusala loetakse 5G mõistes maailmas üheks olulisemaks sagedusalaks ning ka Eesti sideettevõtted on näidanud üles suurt huvi selle kasutuselevõtuks,“ sõnas Tammist.

Sageduslubade väljastamine on osa veebruariks esmakujul valmivast 5G kasutuselevõtu teekaardist. „Teekaardiga paneme paika sammud, millega riik kavandab toetada Eestis 5G lahenduste kiiret ja parimal võimalikul moel kasutuselevõtmist. Täpsemalt tugineb teekaart neljale sambale: investeeringud, õiguskeskkond, teenuste innovatsioon ja sagedused,“ lisas Tammist.

Täna allkirjastatud määruse alusel korraldab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) konkursi selle aasta kevadel, mille tulemusel antakse sideettevõtjate kasutusse 390 MHz raadiospektrit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755