Autor: Indrek Kald • 24. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratas kohtus Davosi foorumil Apple´i juhiga

Jüri Ratase ja Tim Cooki kohtumin Davosi majandusfoorumil.
Foto: Jürgen Randma
Peaminister Jüri Ratas kõneles eile Šveitsis Davosi majandusfoorumil Eesti e-riigi ja digiidentiteedi kogemustest ning kohtus ka Apple´i juhi Tim Cookiga.

IT-alase koostöö edendamine ja Eesti e-riigi kogemus olid kõne all ka peaminister Jüri Ratase kahepoolsetel kohtumistel Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni, Colombia presidendi Iván Duque ning Paraguay presidendi Mario Abdo Beníteziga.

Ratas arutas ka võimalusi koostöö tihendamiseks Apple´, Uberi, Booking.com ja Ericssoni juhtide ning Maailma Majandusfoorumi küberjulgeoleku keskuse juhiga.

Foorumil rääkis Ratas sellest, kuidas avalik sektor saab olla eeskujuks ja innustada uuenduste elluviimist ning uute tehnoloogiate kasutuselevõttu, mis on oluline Euroopa konkurentsivõime kasvatamiseks.

Peaministri sõnul on digiidentiteet digimajanduse üks nurgakividest. "Iga e-teenus vajab usaldusväärset ja turvalist viisi kasutaja tuvastamiseks. Eesti on ehitanud 20 aastat digiühiskonda ja e-teenuseid, mis muudavad meie inimeste elu lihtsamaks. Kasutame digiidentiteeti lisaks dokumentide digitaalsele allkirjastamisele näiteks tulu deklareerimisel, e-hääletamisel, igapäevapanganduses või ravimite ostmisel,“ sõnas Ratas. Ta lisas, et usaldusväärne digiidentiteet on aidanud Eestis kaasa nii innovatsioonile kui ka ettevõtluse arengule.

Ratas rääkis ka e-residentsusest, mis on võimaldanud ettevõtjatel üle terve maailma kasutada Eesti riigi ja ettevõtete pakutavaid e-teenuseid. Peaminister märkis, et e-residentide arv kasvab kiirelt, neid on praegu 168 riigist kokku ligi 50 000 inimest.

Kõneldes võimalustest innovatsiooni edendamiseks nii Euroopas kui ka maailmas laiemalt, märkis Ratas, et selleks on mitmeid võimalusi. "Kõik saab alguse kvaliteetse hariduse tagamisest," ütles peaminister.

Ratase sõnul on valitsustel oluline tagada ka hea ettevõtluskeskkond uuenduste soodustamiseks. "Meie seadusandlus peab suutma sammu pidada kiire tehnoloogiaarenguga, olgu selleks siis näiteks isejuhtivad autod või tehisintellekti kasutamine," sõnas Ratas.

Peaministri sõnul tuleks nii Eesti kui ka teiste riikide digiarengu edulugusid tõhusamalt Euroopas kasutada, et arendada ühtset siseturgu ning tugevdada piirkonna konkurentsivõimet. "Kiirete tehnoloogiliste muutuste ajal tuleb meil paremini kasutada oma tugevusi – ühiseid väärtusi ja piiriülest koostööd. Euroopa ühtne digitaalne siseturg tuleb panna paremini tööle. Selleks on vaja luua tugev digiidentiteet, võidelda ühiselt küberohtudega ning muidugi toetada andmete vaba liikumist piiride üleselt," lausus Ratas.

Peaminister Ratas osales eile majandusfoorumi meediaüritusel, mis keskendus Euroopa innovatsiooni teemale. Samuti esines peaminister McKinsey Global Institute´i ja majandusfoorumi koostöös toimunud pressikonverentsil, kus kõneldi digiidentiteedist. McKinsey Global Institute tutvustas oma värsket raportit "Digital identification: a key to inclusive growth".

Maailma Majandusfoorum on üleilmne era- ja avaliku sektori koostööd edendav kasumitaotluseta organisatsioon, mis tegutseb parema tuleviku kujundamise nimel ning keskendub murrangulistele tehnoloogiatele ja nende kasutuselevõtu kiirendamisele. Eesti on osalenud majandusfoorumi töös 2016. aastast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755