Autor: Indrek Kald • 29. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik annab raha innovatsiooniks

Ettevõtlusminister Rene Tammist ja peaminister Jüri Ratas.
Foto: Mattias Tammet
Peaministri juures igakuiselt kogunev majandusarengu valitsuskomisjon toetab muuhulgas ka ettevõtetele lisaraha andmist teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni kasvatamiseks.

Eile kogunenud komisjon asus toetama ühiskondlikku kokkulepet teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni arendamiseks, otsustades eraldada selleks aastail 2020-22selleks lisaraha.

Täpsema jaotuse järgi läheks suur osa lisanduvast rahast meetmete arendamiseks, mis toetaksid ettevõtete teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni kasvu.

Majandusarengu komisjoni juhtinud peaminister Jüri Ratase sõnul aitab lisaraha suunamine ettevõtete teadus- ja arendustegevuse edendamiseks kiirendada arengut seal, kus hetkel on vajakajäämised kõige suuremad.

"Loomulikult ei tohi me selle kõrval unustada ka teadusasutuste vajadusi, sest ilma kõrgel tasemel teaduseta ei ole meil ka kvaliteetset kõrgharidust. See mõjutab edaspidi otseselt ka ettevõtete arenguvõimalusi," ütles ta.

Komisjon arutas ka lisaraha täpsemat jaotust, mis näeb ette kindla osa teadusasutustele ning samuti vahendid ettevõtluses teadus- ja arendustegevuse toetamiseks. Samuti panustatakse valdkondlikusse teadusarendustegevusse, mis aitab muu hulgas kaasa poliitikakujundamise kvaliteedi tõstmisele.

Komisjoni kuuluv ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist lisas, et Eesti edasine tootlikkuse kasv ja sellega vältimatult seotud kogu ühiskonna jõukus sõltub sellest, kas meie ettevõtted on suutelised globaalsetes väärtusahelates kõrgemale ronima või mitte.

"Järgmistele astmetele ronimiseks on aga tarvis teha targemat tööd, investeerida jõulisemalt arendustegevusse, arendada tooteid, uuendada ettevõtteid ning värvata tippspetsialiste," ütles ta. Tammist lisas, et mitmed need vajadused eeldavad riigi suuremat panust keskkonna kujundamisse või ettevõtetega koos finantsriskide maandamisse.

Mullu 19. detsembril allkirjastasid erakondade esimehed ning teadusasutuste, teadlaste ja suurimate ettevõtlusorganisatsioonide esindajad presidendi juures ühiskondliku kokkuleppe teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni arendamiseks.

Selle kohaselt toetavad leppe osapooled teadus- ja arendustegevuse ja innovatsiooni avaliku sektori poolset rahastamise tõstmist ühe protsendini sisemajanduse kogutoodangust. 2019. aastal nähakse riigi eelarvestrateegias ette sihttasemeni jõudmine kolme aasta jooksul võrdsete summade lisandumisega.

Majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumide ülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.

Komisjoni kuuluvad majandus- ja taristuminister Kadri Simson, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Toomas Tõniste, tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning välisminister Sven Mikser. Komisjoni juhib peaminister Jüri Ratas.

Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu. Komisjoni tööd toetab riigikantselei strateegiabüroo.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755