Autor: Indrek Kald • 31. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa 2018: käive ja kasum kasvasid

Elisa Eesti juht Sami Seppänen.
Foto: Andras Kralla
Endaga Santa Monica Networksi ja Starmani liitnud Elisa Eesti käive kasvas mullu 7,5 protsenti ning ärikasum veelgi enam.

Eelmise aasta Elisa käive Eestis oli 169,7 miljonit eurot, ärikasum 32,7 miljonit (kasv aastaga 8,9%).

Firma teatel oli möödunud aasta täis märgilisi sündmusi, arendustöid ja investeeringuid. Nii katsetas Elisa Eestis märtsis esimesena standardiseeritud 5G võrku, juunis tegi maailma esimese 5G kõne kahe riigi vahel ning avas Eestis esimese testsagedusel püsiva 5G võrgu, mis on tänaseks laienenud kolme asukohta üle Tallinna.

Elisa Eesti tegevjuhi Sami Seppäneni sõnul oli mullune aasta ettevõttele edukas ning ka alanud tehnoloogia-aasta tuleb põnev. "Uued lahendused - 5G, tehisintellekt ja asjade internet - jõuavad läbi uute toodete ja teenuste üha enam massidesse ning koos sellega ka meie klientideni," lisas ta.

Mobiilsidevõrku arendas ja tihendas Elisa mullu üle Eesti, mille tulemusena katab 4G võrk tänaseks 99 protsenti Eesti territooriumist. Arendustöödega jätkatakse ka tänavu, kui veebruari teises pooles liigutakse võrgu tihendustega Viljandi-, Jõgeva- ja Järvamaale ning Lääne-Virumaale.

Lisaks avas Elisa Eestis esimesena asjade interneti ehk NB-IoT (Narrowband Internet of Things) võrgu, mis suudab korraga internetiga ühendada kümneid tuhandeid tarku seadmeid ja kus töötab tänaseks mitmeid nutikaid seadmeid ning lahendusi nagu näiteks RMK töötajate elu lihtsustav SuperSpot seade.

Elisa klientidele lisandus 2018. aastal mitmeid lisaväärtust ja meelelahutust pakkuvaid uuendusi. Mobiilsidevaldkonnas tõi Elisa turule nutipaketid, mis pakuvad ühe kuutasu eest lisaks varasemast oluliselt suuremale andmemahule ka reisikindlustust ja tasuta mobiil-ID.

Elisa Elamuse teleklientidele toodi lisaks Seriaalimaailm, kust leiab kõik järelvaadatava sisu koos soovitustega. Seriaalimaailmale lisaks tuli ka Seriaali valik, mis võimaldab kuutasu eest vaadata hulganisti seriaale hooaega kaupa ja täiesti reklaamivabalt.

Käesoleval aastal jätkab ettevõte arendustöödega võrgus ja järgmise paari aasta jooksul investeerib Elisa oma teenuste võimestamisse 40 miljonit eurot. Jätkatakse mobiilse andmesidevõrgu tihendustöödega, mis on ühtlasi ettevalmistuseks 5G võrgu käivitamisele Eestis. Kavas on juurde rajada lisaks veel 500 kilomeetrit optilist võrku, mis toob ülikiire internetiühenduse paljudele eestlastele.

Võrreldes 2017. aastaga kasvas Elisa mobiilsideteenuste eraklientide hulk ligi 12 000 kliendi ja TV-teenuste segment 2000 kliendi võrra. Mobiilsideteenuste liideseid oli Elisa Eestil tänavu neljanda kvartali lõpus kokku 671 860, TV-teenuste liideseid kaabelvõrgus ja üle õhu võrgus kokku 204 640.

Tuhande töötajaga Elisa siht on saada suurimaks kommunikatsiooni- ja meelelahutusettevõtteks Eestis. Peamiselt Soomes ja Eestis tegutseval Elisal on lepingud üle 6,2 miljoni eratarbija ning äri- ja avaliku sektori kliendiga. Helsingi börsil noteeritud kontsern pakub kokku tööd 4700 inimesele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755