Autor: Indrek Kald • 8. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meditsiin otsib ITst abi konverentsiga

Tänasel digikonverentsil Tallinnas arutavad perearstid, tervishoiukorraldajad ja arendajad, millised peaksid meditsiinis olema toimivad tarkvaraarendused ja kuidas ühiselt nendeni jõuda.
Konverensi avab tervise- ja tööminister Riina Sikkut.
Foto: Raul Mee

Tervise- ja tööminister Riina Sikkuti sõnul on tervishoiutöötajaile vaja toimivaid digitaalseid lahendusi, et aidata riske hinnata ja haigusi ennetada, teha raviotsuseid ja tagada ravi järjepidevus. "Selleks, et digilahendused oleksid tõelisteks abimeesteks arstidele ja õdedele, on koostöö tervishoiutöötajate, arendajate ja riigi vahel vältimatu," lisas ta.

Sikkut tõi näiteks äsja loodud peremeditsiini IT arendusnõukogu. Selle eesmärk pole mitte ainult ühiselt kokku leppida, milline on kasutajasõbralik ja tervishoiutöötaja igapäevastest vajadustest lähtuv perearsti ja –õe töötarkvara, vaid ka kõigi osapooltega koos seada arendusprioriteete riigi tasandil.

Ministri sõnul on uusi digilahendusi arendades tähtis arvestada ka patsientide ootusi. "Tänapäeva inimene on harjunud kogu oma elu haldama nutitelefonis - tervis ei tohiks siin jääda erandiks. Inimestel peab olema mugav juurdepääs oma terviseinfole, et see enda tervise hoidmiseks tööle panna," kinnitas ta.

Siiski ei tähenda IT-lahendused ministri sõnul mitte alati seda, et peaksime lahendusi kasutada oskama. "Automaatsed süsteemid, olgu näitena toodud digiretsept või täiendav ravimihüvitis lahendus, teevad meie elu märkamatult mugavamaks," lisas Sikkut.

Konverentsi korraldaja, Celsius Healthcare´i juhatuse liikme Agne Annisti sõnul ootab patsient tervishoiusüsteemilt kvaliteetset ravi, mis omakorda sõltub üha enam digilahendustest. "Ravi tulemus on oluline ka arsti jaoks, kelle tööprotsessis saavad järjest määravamaks digilahendused. Arstid suhtlevad täna omavahel e-konsultatsiooni teel, kvaliteeti silmas pidades hinnatakse selgelt ja terviklikult esitatud terviseandmeid. Kuid arstid vajavad ka vastavaid tarkvaraarendusi, mis neid töös toetaksid," selgitas ta.

"Digikonverents toob esmakordselt ühise laua taha kokku arstid, IT-ettevõtted ning tervishoiukorraldajad, et otsida ühiselt lahendusi küsimusele, milline peaks olema tarkvaraarendus, mis toetaks arsti tööd ja ravitulemust," lisas Annist.

Viru hotellis toimuv konverents keskendub IT-lahendustele, otsides vastuseid küsimustele, kuidas erinevate erialade koostöös ja üha kahaneva ressursi tingimustes tagada võimalikult hea ja kvaliteetne ravitulemus. Juttu tuleb infotehnoloogilistest võimalustest, mis on fookuses arstide tarkvaralahendustes, kuid samas ei tohi ka unustada patsiendi kaasamise ja motiveerimise võimalusi, milles on samuti infotehnoloogial suur roll.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755