Autor: Indrek Kald • 11. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu häkatoni võitis kalmuküünalde automaat

Tartus Garage48 egiidi all toimunud häkatoni võidutiim plaanib luua päikesepaneelidel töötavad kalmuküünalde müügiautomaadid.
Tartu häkatoni võidutiim Vendo.
Foto: Garage48

8-10. veebruaril Tartus Physicumis toimunud häkaton Garage48 Arts & Hardware algsest 22st esitletud ideest jäi sõelale 11 enim toetajaid kogunut, millele järgneva 48 tunni jooksul ehitati töötavad prototüübid.

Ideed, mille kallal tööle asuti, ulatusid küünalde müügiautomaadist ja lastele turvalist küberkäitumist õpetavast installatsioonist kuni omanikku identifitseeriva joogitopsi ja Tartu linna unenäolise tutvustuseni. Erinevate erialade mentorite ja korraldustiimi abil ning hulgaliselt materjale ja seadmeid kasutades ehitati kahe ööpäevaga prototüübid, mida esitleti pühapäeva õhtul.

Häkatoni võidumeeskonna Vendo eesmärgiks oli luua toimiv prototüüp kalmuküünalde müügiautomaadist. Eriliseks tegi selle projekti fakt, et kasutusel oleksid päikesepaneelid, mis lubaksid automaati liigutada vastavalt vajadusele ja hooajale.

Ants-Hindrek Tiido ja Lauri Mei sõnul oli terve nädalavahetuse keerulisim osa müügiautomaadi lavale transportimine, kuna masina ehitamiseks oli nende sõnul vaja peamiselt palju liimi ja kahepoolset teipi. Loomulikult on noortel plaanis tulevikus siiski korralikum automaat kokku panna ja selleks paneb oma õla alla ka peaauhinna üle andnud Farnell element14.

Teise koha vääriliseks hinnatud Kids vs Internet on häkatoni pikaaegse partneri kaitseväe ühendatud õppeasutused koostöös üritusele saabunud küberväe juhatuse ajateenijate tiimi installatsioon, mis õpetab keskastme õpilastele turvalist käitumist internetis. Teadlikkuse tõstmiseks ja näitlikeks õppevahenditeks ehitati mitmed küberruumis esile kerkivad interaktiivsed olukorrad. Tulevikus loodetakse projektist arendada programm, mida saaksid õppematerjalina kasutada Eesti koolid.

Waste Wizard, kolmanda koha saavutanud projekt, tegeles aga taaskasutust propageeriva ideega. Nimelt ehitati prototüüp süsteemist, mis sorteeriks prügi ära juba inimese kodus. Kasutusel oli tehisintellekt, mis suutis tuvastada prügi tüübi ja selle siis vastavasse konteinerisse paigutada.

Kunstnikud said toimunud üritusel samuti palju uusi kogemusi ja emotsioone. Tartu linnakirjaniku Vahur Afanasjevi meeskond Dream Your Tartu pani 48 tunni jooksul kirja üle 20 lühijutu, legendi ja luuletuse, kirjeldades erinevaid paiku Tartu linnas. Juttude juurde loodi interaktiivne installatsioon.

Meeskonna sõnul oli häkaton väljakutseks ka kirjanikele ja filoloogidele. "Meil on eestikeelne projekt ingliskeelsel üritusel, lisaks veel suhtlemine läti keeles," kinnitas Afanasjev. Küll aga jõudsid loovinimesed arusaamale, et erinevad distsipliinid on tegelikult palju sarnasemad, kui pealtnäha arvata võiks. "Ilma loomingulise lähenemiseta pole võimalik tegeleda ei tarkvaraarenduse ega füüsikaga," kinnitas ta.

Sel korral just loovusele ja loomingulisusele rõhu pannud häkaton ei jätnud külmaks ka insenere. Kaaskorraldaja ja tehniliste mentorite juhi Indrek Rebase sõnul on täna oluline ka tehtava mõte, kasutus ja välimus. "Julgen väita, et suurim mõnu osavõtnud inseneridele ongi seisnenud uute vaatevinklite lisandumises," väitis ta.

Järgmine Garage48 häkkimist ja loovaid lahendusi tuubil nädalavahetus ootab ees 19-21. veebruaril Riias, kus toimub Future of Mobility.

Tartu Garage48 Arts & Hardware 2019 häkatoni tegid võimalikuks Euroopa regionaalarengu fond, Tartu ülikool, kunstiakadeemia ja kaitseväe ühendatud õppeasutused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755