Autor: Indrek Kald • 12. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestile edukas idufirmade konkurss taas avatud

Eesti idufirmad on taas oodatud Kesk- ja Ida-Euroopa suurimale säästva energia konkursile PowerUp!, mille võitjat ootab 50 000 eurot ning kus eestlasi on varem pärjatud juba kolme esikohaga.
Võistluse PowerUp! mullune võitja Pavel Kirienko Eestist.
Foto: Liisi Treier

InnoEnergy on Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) toetusel tegutsev säästva energia uuenduste eestvedaja, mis korraldab PowerUp! võistlust tänavu juba viiendat aastat. Rohetehnoloogia idufirmade konkursile on seekord eriti oodatud ideed, mis hõlmavad tooteid või teenuseid säästva energia, mobiilsuse, puhta õhu, kütte, ringmajanduse, targa linna ja teiste rohetehnoloogiate valdkonnas.

Lisaks peaauhinnale on rahalised auhinnad ka teisele ja kolmandale kohale. Samuti pakub konkurss võimalust osaleda InnoEnergy juhitud ärikiirendis Highway, mille eesmärk on aidata idufirmad Euroopa turule.

Programmiga liitujatele pakutakse tuge erinevates valdkondades, alustades juriidilisest nõustamisest intellektuaalomandi kaitsmisel kuni toodete turule toomiseni. Lisaks saavad kiirendis osalejad ligipääsu rahvusvahelistele klientidele ning võimaluse kuni 150 000eurose investeeringuni.

Mullune PowerUp! konkursi võitja oli Eestis Tehnopoli startup inkubaatoris tegutsev Zubax Robotics, kelle välja töötatud tehnoloogia võimaldab oluliselt tõsta kosmosetööstuse energiatõhusust.

Zubax Roboticsi asutaja Pavel Kirienko kommenteeris pärast lõppvõistlust, et PowerUp! konkursilt saadud uued esinemisoskused ja mentorite nõuanded on väga olulised, aga samas on tähtis teha oma tööd võimalikult hästi – küll siis tuleb ka kõik muu.

"Peale finaali võitmist võtsid meiega ühendust mitmed riskikapitali firmad ja inkubaatorid, kuid hetkel oleme otsustanud pühenduda oma tehnoloogia edasiarendamisele. Võiduraha 30 000 eurot oli väga teretulnud – kasutasime seda põhiliselt labori varustuse täiendamisele ja prototüüpide tootmisele. Hetkel valmistame ette esitlust InnoEnergy hindamiskomisjonile, kes otsustab meie pääsemise Highway-kiirendi programmi," lisas Kirienko.

Tehnopol startup inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti eestvedaja Heleri Holmi sõnul on Eesti ettevõtjad Euroopa rohevaldkonnas nime teinud ja muljetavaldavalt esinenud. "InnoEnergy on viimase paari aasta jooksul juba mitmesse Eesti idufirmasse investeerinud ning lausa kolmel korral on PowerUp! konkursilt peavõitudega koju tuldud. Edutee on ette käidud ja rohelise digiriigi maine saavutatud, järgmised tegijad ei tohiks kindlasti jätta nii head võimalust kasutamata!"

PowerUp! konkursi osavõtjate arv on igal aastal võrreldes eelmisega kahekordistunud, 2018. aastal esitas taotluse konkursil osalemiseks üle 300 kandidaadi.

InnoEnergy Kesk-Euroopa tegevjuhi Jakub Mileri sõnul on osalevatel idufirmadel üha enam lisaks ideele olemas juba ka valmis prototüüp või toimiv toode või teenus. "PowerUp! avab ukse Kesk- ja Ida-Euroopa julgete innovaatorite arengule ja annab neile ligipääsu meie rahvusvaheliste äripartnerite võrgustikule," kinnitas ta.

InnoEnergyl on võtmeroll mullu oktoobris Brüsselis käivitatud Clean Air Challenge´il (puhta õhu väljakutsel) ning seekordsel lõppvõistlusel hinnatakse ideid esmakordselt ka antud kategoorias. Eriauhind antakse idufirmale, kelle välja töötatud lahendus aitab kaasa õhusaaste ja sudu vähendamisele.

Eesti finaal toimub 24. aprillil Pipedrive´is, sellele eelnevad bootcampid 17. ja 18. aprillil. Eesti finaali võitja läheb edasi lõppvõistlusele 21. mail Krakowisse. Üritus toimub ühe Kesk- ja Ida-Euroopa tähtsaima majanduskoverentsi Impact’19 raames. Osalemistaotlust saab esitada 11. märtsini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755