Autor: Indrek Kald • 19. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muutus eesti.ee postkasti teavitus

Sellest nädalast saab riigiportaali kaudu tulnud asutuste teavitusi lugeda nii isiklikust postkastist kui ka portaali eesti.ee postkastist.
Riigiportaali eesti.ee sisse logides saab vaadata isiklikku infot, kasutada e-teenuseid ja näha riigi saadetud teateid.
Foto: eesti.ee

Seni saatsid asutused teavitusi ja dokumente vaid isiklikule meiliaadressile ning portaali postkasti selles kohta eraldi märget ei jäänud.

Teavitus- ehk postkastiteenuse vahendusel saavad riigi- ja omavalitsusasutused ning teised avalike ülesannete täitjad saata inimese portaalis olevale e-posti aadressile ([email protected] või [email protected]) tema või tema ettevõtetega seotud dokumente ja teavitusi.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ütles, et riigiportaali postkast on hea näide nutikast ja kasutajasõbralikust lähenemisest riigiteenuste arendamisel.

"Iga Eesti inimene saab oma digitaalse identiteedi abil eesti.ee portaali minna ja näha ühest kohast riigi poolt saadetud teateid. See on mugav ja kiire lahendus kõigile osapooltele, ühtlasi võimaldab selline lahendus järk-järgult loobuda dokumentide edastamisest posti teel ning muuta asjaajamise paberivabaks," selgitas ta.

Eesti.ee juhi Raimo Reimani sõnul on portaali postkastiteenus vajalik ning igal aastal liitub teenusega tuhandeid inimesi. "Täna kasutab portaali teavituse edastamiseks üle 30 asutuse, kuid nende hulk suureneb, sest selline lahendus on ressursisäästlik. E-riigi edendajatena soovime tulevikus jõuda nii kaugele, et inimene saab võimalikult palju infot ühest kohast ühe sisselogimise abil," märkis Reiman.

Portaali postkasti teavituse muudatused mõjutavad neid inimesi, kes on suunanud oma @eesti.ee aadressi isiklikule meiliaadressile. Kui inimene ei ole @eesti.ee aadressi suunanud, siis ei saa asutused talle dokumente ja teavitusi saata ning seetõttu ei jää neid ka riigiportaali postkasti.

Sellise topelt teavitamise eesmärk on säilitada inimeste jaoks oluline info ka juhul, kui suunatud e-posti aadress ei ole enam kasutusel või teavitus on kustutatud. Postkasti jäävad teavitused, mis on saadetud pärast 18. veebruari 2019.

Portaali kaudu jõuab igal aastal inimesteni umbes miljon teavitust, kokku 30 asutuselt. Näiteks saadavad eesti.ee kaudu ametlikke kirju maksu- ja tolliamet, haigekassa, kaitseliit, kaitseressursside amet, maanteeamet, politsei- ja piirivalveamet, erinevad ministeeriumid, riigikohus, töötukassa ja kohtutäiturid.

Veebruari seisuga on oma @eesti.ee aadressi suunanud isiklikule e-posti aadressile üle 77 000 ettevõtja ja 365 000 eraisiku.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755