Autor: Indrek Kald • 25. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ESA: kosmosega seotud äri saab 50 000 eurot

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Eesti äriinkubaator ootab 7. märtsini kandideerima 50 000eurosele arendustoetusele ettevõtteid, mille toode või teenus on kosmosega seotud.
Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori avamine.
Foto: RASMUS KOOSKORA

Agentuuril on 20 äriinkubatsiooni keskust, mis aidanud kaasa rohkem kui 700 ettevõtte ja paljude töökohtade loomisele, pakkudes ettevõtjatele oma toodete või teenuste arendamiseks nii tuge kui ka rahastust.

Eesti äriinkubaator ESA BIC Estonia on natuke enam kui aastase tegutsemise jooksul võtnud vastu juba kaheksa ettevõtet. "Inkubaatoriga liitunud ettevõtted lõid inkubaatori esimese tegutsemisaasta jooksul 23 uut töökohta ning näitavad jõudsat käibekasvu," sõnas äriinkubaatori juht, Tartu teaduspargi juhatuse liige Andrus Kurvits.

Zubax Robotics OÜ and Precision Navigation Systems OÜ (PRNS) liitusid inkubaatoriga käesoleva aasta alguses. Zubax toodab aeronautikaettevõtetele energiatõhusaid mootoreid ja nende kontrollimiseks mõeldud kiipe. PRNS lahendab GPS-signaali täpsuse probleemi maapealsete parandamisjaamade võrgustiku abil.

ESA BIC Estonia äriinkubaatoriga on oodatud liituma kuni viieaastased ettevõtted ning teaduspõhised lahendused, mida on võimalik tootestada.

"Baltikumi suurimat ärifestivali sTARTUp Day külastanud Rootsi astronaut Christer Fuglesang rääkis kosmosereiside võimekusest luua teaduslikke avastusi, mis on rakendatavad hiljem ka maa peal. Investorid Stephan Reckie (GEN Space) ja Jose Achache (ALTYN) kutsusid iduettevõtteid üles rakendama kosmosetehnoloogiaid ja satelliitide abil kogutavaid andmeid uute kõrge lisandväärtusega toodete ning teenuste arendamiseks," sõnas Andrus Kurvits.

"Lisaks rahalisele toetusele ja tugevatele mentoritele pakub Eesti kosmose äriinkubaatori võrgustik võimalust jõuda potentsiaalsete investorite ning klientideni," lisas ta.

Tallinna Tehnopol Startup inkubaatori juhi Martin Goroško sõnul kõlab kosmose äriinkubaator väga spetsiifiliselt, aga tegelikult võivad sinna kandideerida erinevaid tooteid ja teenuseid arendavad ettevõtted.

"Kutsume üles täna tegutsevaid ettevõtteid leidma enda põhitegevuses seoseid kosmosetehnoloogiatega, et tuua enda tooteportfelli lisaväärtust või jõuda uute kasumlike toodeteni," märkis ta.

Goroško kinnitusel pakub Euroopa Kosmoseagentuur palju võimalusi, et ehitada ja tuua turule tooteid, mis on inspireeritud ESA loodud andmetest, teenustest ja materjalidest. "Inkubaatori poolt pakume idee ellu viimiseks 50 000 euro suurust arendustoetust ning ekspertide abi täieliku äripotentsiaali teostamiseks," sõnas ta.

ESA BIC Estonia poole pöördudes saab testida oma toote või teenuse kosmose seost ja nõu vajalike kandideerimisdokumentide täitmiseks.

Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaator on esimene omataoline Baltimaades, selle eesmärk on viie aasta jooksul aidata 20 Eesti idufirmal jõuda rahvusvahelisele turule, pakkudes neile toote või teenuse arendamiseks stardirahastust koos valdkonnaspetsiifilise mentorlusega.

ESA BIC Eesti juhtpartner on Tartu teaduspark, kes pakub koostöös Tallinna teaduspargiga Tehnopol inkubatsiooniteenust Tallinnas ja Tartus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755