Autor: ITuudised.ee • 26. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EXPO-l osalemiseks loodi sihtasutus

600 päeva pärast algaval Dubai EXPO-l Eesti ekspositsiooni korraldamiseks asutasid kuus olulist ettevõtlusorganisatsiooni sihtasutuse EXPO 2020 Dubai Eesti esindus. Eesti kõrgeimaks esindajaks maailmanäitusel saab diplomaat Daniel Schaer.
Eesti kõrgeimaks esindajaks maailmanäitusel saab diplomaat Daniel Schaer.
Foto: Diplomaatia.ee

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul peavad Eesti ettevõtjad saama rohkem võimalusi oma toodete tutvustamiseks ning Dubai EXPO on lähiaastatel selleks parim koht. "Lisaks on Araabia Ühendemiraatides toimuv maailmanäitus hea võimalus kinnitada kanda Pärsia lahe piirkonna tehnoloogiaturul, mis praegu kiiresti areneb. Kaks nädalat tagasi leppisime Ühendemiraatides kokku ka tehisintellekti ja küberturvalisuse valdkondade ühise arendamise kavatsustes, loodetavasti on EXPO toimumise ajaks lisaks otselennule ka see koostöö kenasti käima läinud,“ sõnas Tammist.

„Tegu on Eesti jaoks olulise investeerimisotsusega, meie eesmärk on kahekordistada eksporti Pärsia lahe riikidesse ja kasvatada seda 75 miljoni euro võrra. See tooks riigikassasse tagasi hinnanguliselt 15 miljonit eurot maksutulu,“ lisas Tammist.

Eesti EXPO-l osalemist hakkab juhtima ja korraldama Sihtasutus EXPO 2020 Dubai Eesti esindus, mis ühendab kuut olulist ettevõtlusorganisatsiooni Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, Eesti Kaitsetööstuse Liit, Smart City Lab, Digitaalehitus MTÜ, Personalised Medicine Association ja Eesti Tööandjate Keskliit.

“Meiega on juba paljud ettevõtted ühendust võtnud ning kutsun üles kõiki seda tegema. Nüüd, kui sihtasutus on loodud, hakkab EXPO korraldamisega tegelema kogemustega meeskond, kelle esmaseks ülesandeks on koostöös sihtasutuse nõukoguga töötada välja ettevõtete kaasamiseks selged tingimused ja osaluspaketid ning sisukontseptsioon,“ ütles Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president Ivo Suursoo ning julgustas kõiki ettevõtjaid olenemata tegevusvaldkonnast juba EXPO tiimiga ühendust võtma www.estonia.ee/expo2020 lehe kaudu.

Eesti kõrgeimaks esindajaks ehk komissariks saab Dubai EXPO-l pikaajaliste kogemustega diplomaat Daniel Schaer, kes on hetkel Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu erisaadik.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ettevõtluse keskuse juhi Tanel Rebase sõnul on komissari roll väga oluline, sest tema jaoks on EXPO-l kõik uksed avatud. “Maailmanäitusel, kus peamine fookus on äril, saavad nii-öelda pagunitega riigi esindajad meie ettevõtetele täiendavat tuge pakkuda. Kogenud diplomaadina on Daniel Schaer palju kokku puutunud just kaugete piirkondade ja sealse asjaajamise kultuuriga ning sobib seega ideaalselt,” ütles Rebane.

Kaitsetööstuse Liidu nõukogu liige ja Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi kinnitas, et nemad on Milremiga kindlasti EXPO-l osalemas. „Seekordne EXPO on senisest enam ettevõtluse ja ärisuhete keskne, seega annab osalemine meile hea võimaluse arendada edasi otsekontakte Pärsia lahe ja tegelikult laiemalt kogu maailma ettevõtete ja organisatsioonidega,“ selgitas Väärsi. „Milrem on aktiivselt tegelenud tsiviilsektorile suunatud robootikalahenduste väljatöötamisega, millega me EXPO raames ka välja tuleme.“

Faktid:

• Oodatakse üle 25 miljoni külastaja.

• Dubai EXPO avatakse 20.10.2020 ning see kestab 6 kuud ehk 10. aprillini 2021.

• Eesti paviljoni külastab selle 6 kuu jooksul rohkem huvilisi kui eestlasi maailmas kokku.

• Oma osalemist on kinnitanud 190 riiki, olles nii üks suuremaid läbi aegade.

• Avatud 7 päeva nädalas, enam kui 15 tundi programmi iga päev.

• Esmakordselt maailmanäituste ajaloos tuleb ligi 70 protsenti külastajatest välismaalt.

• EXPO leiab aset rohkem kui neljal ruutkilomeetril.

• Piletid tulevad müüki 2019. aasta lõpus.

Eesti EXPO kodulehekülg: www.estonia.ee/expo2020

EXPO ametlik kodulehekülg: www.expo2020dubai.com

Vaata, milline on EXPO ala ligi 600 päeva enne maailmanäituse algust:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755