Autor: Indrek Kald • 28. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Era- ja riskikapital aitab kordades kasvada

Era- ja riskikapitali fonde kaasavad ettevõtted kasvavad konkurentidest kordades kiiremini, selgub KPMG poolt Soomes läbi viidud uuringust.
Era- ja riskikapitali toel kasvavad firmad keskmisega võrreldes kuus korda kiiremini.
Foto: Pixabay

Keskmiselt on selliste ettevõtete käive kasvanud kuus korda kiiremini ning töötajate arv suurenenud 15 korda kiiremini, võrreldes teiste ettevõtetega. Samuti selgus uuringust, et erakapitali (private equity) ja riskikapitali (venture capital) fondide poolt ülesostetud ettevõtted on olnud suutelised koos ettevõtte laienemisega kasvatama ka oma kasumlikkust.

KPMG ning Soome Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni Finnish VCA uuring viidi läbi aastail 2010-17 ning see võttis vaatluse alla 125 ülesostetud keskmise suurusega ettevõtet ja 160 riskiinvestoreid kaasanud iduettevõtet Soomes.

KPMG Baltics juhtivkonsultandi Taavi Pahapilli sõnul näitab uuring selgelt, et erakapitali kaasamine tõstab ettevõtete konkurentsivõimet kordades. "Ühest küljest tugevdab erakapital ettevõtte finantsseisu ning võimaldab investeerida kasvu või teenindada laene. Koos kapitaliga toovad erainvestorid ettevõttesse strateegilist oskusteavet, mille abil saab ettevõtte juhtimist kaasajastada ning tõhustada äriprotsesse, ning lisaks võimaldab välisinvestorite kaasamine kasutada nende laialdast kontaktivõrgustikku tagamaks ligipääs uutele turgudele," selgitas ta.

Uuringu käigus jagati vaadeldavad ettevõtted kahte kategooriasse: riskikapitali ettevõtted ning väljaostetud ettevõtted. Kui riskikapitali investeeringud on suunatud varajases faasis ettevõtetele, mis vajavad investeeringuid laienemiseks, siis väljaostetud ettevõtted on enamasti keskmise suurusega juba töötavad ettevõtted, mis oma tegevuse ja ärimudeli seisukohast on kindlam investeering.

Erakapitali investorite põhiliseks eesmärgiks on viia ettevõtted kiiresse kasvufaasi, arendades äriprotsesse ning soodustada nii orgaanilist kasvu kui ka kasvu läbi ülesostude. "Enamikel juhtudel keskendutakse siiski eeskätt orgaanilisele kasvule," ütles Pahapill.

Väljaostetud ettevõtete puhul ulatus kasv 1,7 miljardi euroni, kus investeeringud olid suunatud äriprotsesside arendamisse, aga ka orgaanilisse laienemisse ning laienemisse läbi ülesostude ja omandamise. Riskikapitali ettevõtete jaoks oli kasv eriti kiire ning suuresti orgaaniline.

"Tavapärane mõttekäik eeldab, et private equity investeeringu kaasamisele järgneb kiire ning jõuline restruktureerimine ja kulude kärpimine, et kasum üles ajada. Antud uuring näitab aga, et kasvu luuakse ikkagi eelkõige läbi tulude kasvatamise. Praeguses tugeva konkurentsiga majanduskeskkonnas ning M&A [ühinemiste ja ülevõtmiste] turul on keeruline ainult kulude kärpimise kaudu väärtust luua, kuna tihti on see kas juba ära tehtud või ettevõtte ostuhinda sisse kirjutatud," lisas Pahapill.

"Tulude kasvu ja töötajate värbamisega luuakse aga väärtust nii ettevõtte omanikele kui majandusele tervikuna," kinnitas KPMG Balticsi juhtivkonsultant.

Taavi Pahapilli sõnul on analoogseid protsesse võimalik jälgida ka Eestis, kus ühest küljest on riskikapitali tublisti kaasanud mitmed iduettevõtted. "Teisest küljest on näiteks [lennukihooldusfirma] Magnetic MRO väga ere näide sellest, kuidas private equity omanduses oldud seitsme aasta jooksul ettevõtte ärimudel ümber kirjutati ja eskaleeriti, mille tulemusel kasvas käive üheksa ja töötajate arv kaks korda," sõnas ta.

"Tahe Outdoors liikus erakapitali fondi abil rahvusvahelises liigas hüppeliselt, soetades pika ajalooga prantsuse börsifirma BIC käest sporditootmise üksuse, mille tulemusel grupi käive kasvas kaks korda," tõi Pahapill veel ühe näite.

Kiiresti kasvavad ning enda sünniriigist välja liikuvad ettevõtted on tema sõnul majanduse väärtusloome vedurid. "Taoliste ettevõtete kasvu finantseerimine on palju laiema mõjuga kui aktsionäri tootlus. Muidugi teine aspekt, mida siin peab märkima, on see, et private equity investeerib ju ka pensionifondide raha ehk meie kõigi sääste. Seega meie säästude tootlikkust mõjutab otseselt private equity fonde kaasanud ettevõtete edukus ning võime kasvada," selgitas Taavi Pahapill.

Eestis on era- ja riskikapitali fondide mahud oluliselt kasvanud - 2018. aastal ületas fondide maht juba miljardi euro piiri. Kiirelt kasvavad ka kohalikud erakapitali kaasanud ettevõtted.

Soome statistikat kommenteeris ka Eesti juhtiva erakapitali fondi BaltCap partner Oliver Kullman. "BaltCap on alates 1995. aastast investeerinud juba üle sajasse ettevõttesse Eestis ja teistes Balti riikides. Sageli on meie eesmärk panustada ettevõtete kasvu läbi "osta ja arenda" strateegia. Täpsem kava on loomulikult iga ettevõtte puhul erinev," märkis ta.

"Üldistades võib öelda, et portfellettevõtted kasvavad orgaaniliselt (st arendades olemasolevaid platvorme) ja läbi ettevõtete ostude ja liitmiste. Tihti laienevad ettevõtted ka rahvusvaheliselt, sealhulgas järjest sagedamini väljaspool Baltikumi," märkis Kullman.

BaltCap analüüsib tema sõnul regulaarselt oma ettevõtete arengut ning see statistika toetab KPMG ja Finnish VCA uuringu järeldust, et erakapitali investeeringu saanud ettevõtete väärtuse kasv tuleb kasvust ja arengust, mitte kulude kärpimisest.

"Tooksin BaltCapi statistikast välja, et meie fondide investeeringu toel on ettevõtete käive ja EBITDA meie investeerimisperioodi jooksul kasvanud enam kui 100%, samal ajal on oluliselt kasvanud ka töötajate arv. Seega usun, et ka Eestis aitavad erakapitali investeeringud ettevõtteid arendada," märkis Kullman.

"Lisaks on oluline ka asjaolu, et erakapital on kohalike pensionifondide jaoks võimalus investeerida kohalikku majandusse ja saada osa siinsete ettevõtete väärtuse kasvust. Seda eriti Eestis, kus pensionifondidel on kohaliku börsi kaudu võimalik investeerida suhteliselt vähestesse ettevõtetesse," lisas ta.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu-, õigus- ja ärinõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtjate võrgustik, liikmesfirmadega 154 riigis, kus töötab kokku üle 200 000 inimese. Eestis tegutseb KPMG 1992. aastast, ettevõttes töötab ligi 150 audiitorit ja nõustajat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755