Autor: Indrek Kald • 14. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi sai esimese tööstustele suunatud 5G võrgu

Telia, Ericsson ja Volvo avasid Rootsi esimese tööstustele suunatud mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G võrgu Volvo uurimis- ja arenduskeskuses.
Volvo on esimesi ettevõtteid, mis testib 5G võrgu abil lahenduste automatiseerimist ja masinate kaugjuhtimist.
Foto: Volvo

Volvo Construction Equipment (CE) on maailma üks esimesi ettevõtteid, kes testib 5G võrgu abil lahenduste automatiseerimist ja masinate kaugjuhtimist.

Võrku testitakse Volvo CE uurimis- ja arenduskeskuses Esikilstunas. Selle eesmärk on arendada välja ehitusseadmete ja täisautomaatsete lahenduste kaugjuhtimissüsteemid. Lisaks annab 5G testimine võimaluse uurida, kuidas sinna ühendatud masinate abil klientide jaoks lisaväärtust luua.

Telia Rootsi juhatuse esimehe Anders Olssoni sõnul on tööstusettevõtete huvi 5G vastu väga suur. "Tööprotsesside automatiseerime toob kaasa uued töötamise viisid ning suurendab protsesside tõhusust. Ärikriitiliste masinate ja seadmete ühendamiseks on vaja katkematut ühendust pakkuvat võrku, mis suudab hallata tohutuid andmekoguseid ning just seda saab 5G pakkuda," lisas ta.

Tänapäevased täisautomaatsed lahendused ei toimi inimese osaluseta. Kaugjuhitavate seadmete puhul tuleb arvestada viiteajaga, mis muudab masinate juhtimise suurt kiirust või täpsust eeldavate toimingute puhul keeruliseks. 5G muudab kaugjuhitavad protsessid lihtsamaks ja turvalisemaks.

"Peaaegu olematu viiteaeg, suur läbilaskevõime, mobiilse võrgu hea kättesaadavus ja standardiseeritud 5G tehnoloogia muudab võimalikuks tööstusseadmete kaugjuhtimise reaalajas. See annab võimaluse muuta tööprotsessid tõhusamaks, vähendada kulusid ja maandada tööõnnetustega seotud riske ohtlikes keskkondades tegutsemisel," ütles Ericssoni arendusüksuse juht Magnus Frodigh.

Volvo CE, Telia ja Ericsson on varasemalt teinud koostööd turvalisema ja tõhusama maavarade kaevandamisega seotud lahenduse väljatöötamisel ning 2018. aasta suvel liitus Volvo CE Telia 5G partnerlusprogrammiga. Volvo CE loodab Eskilstunas saadud kogemusi rakendada ka oma teistes üksustes üle maailma.

"Kuigi me testime 5G lahendust vaid Eskilstunas, olema globaalse haardega ettevõte. Ühendatud masinad ja automatiseeritud lahendused on tööstuse tulevik, tagades tõhusama tootmisprotsessi, logistika ja paindlikkuse ning turvalisema töökeskkonna," märkis Volvo Construction Equipmenti juht Melker Jernberg.

"Potentsiaalsete ohutusega seotud riskide maandamine ja maavarada kaevandamisega seotud ajakulu vähendamine võimaldab meil kiiremini jõuda lähemale heitmevabale tootmisele ning viia tööõnnetuste ja planeerimata töökatkestuse arv nullini," lisas ta.

Võrreldes 4Gga on 5G kiirem, väiksema viiteajaga ja parema ligipääsetavusega ning võimaldab omavahel ühendada suurema arvu seadmeid. 5G toob meieni täiesti uued võimalused nii tööstusega seotud valdkondades, aga ka ühiskondlikus ja igapäevases elukorralduses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755