Autor: Indrek Kald • 3. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SKAISi uue lepingu said Nortal ja Iglu

Riigile miljoneid maksma läinud sotsiaalkaitse valdkonna e-teenuste arendustöödega jätkavad uue hanke võitnud Nortal ja Iglu.
Nortali juht ja suuromanik Priit Alamäe.
Foto: Andres Haabu

Sotsiaalministeeriumi allasutus tervise ja heaolu infosüsteemide keskus allkirjastas täna raamlepingud sotsiaalkaitse valdkonna e-teenuste täiendavate arendustööde tellimiseks tarkvarafirmadega Nortal ja Iglu.

Hanke maksumus on kaheksa miljonit eurot, lisandub käibemaks. Infosüsteemide keskuse sotsiaalkaitse talituse juhataja Martin Hundi sõnul osales hankes viis pakkujat, võitjate puhul osutus määravaks töötunni hind ja proovitöö.

Uute partneritega alustatakse abivahendite teenuse ümberdisainimist, muudetakse mugavamaks piiriülese töötamise vormistamine, alustatakse pensionireformi arendustega ja tehakse muid õigusaktidest tulevaid teenuste muudatusi.

Sotsiaalkindlustusameti juhi Egon Veermäe sõnul mõeldakse tööde käigus läbi ja ka küsitakse klientide käest, kuidas nemad soovivad teenuseid kasutada. "Selle tulemusena muudame teenuste loogikat tervikuna, mitte ei ehita pelgalt infosüsteemi," rääkis ta ning lisas, et sündmustepõhiste teenuste arendamine sotsiaalvaldkonnas on ühtemoodi nii keeruline kui ka mahukas. "Tänu uutele lepingutele saame teenuste arendamisega veelgi kiiremini edasi liikuda," lisas Veermäe.

Uute partneritega alustatakse abivahendite teenuse ümberdisainimist, teenuse esimese etapi tulemused jõuavad inimesteni 2020. aasta alguses. Ka alustatakse pensionireformi muudatustega. Uutel alustel pensioni summade arvutamine hakkab toimuma uues süsteemis 2021. aastal. Veel muudetakse mugavamaks piiriülese töölähetuse vormi (A1) taotlemine ja esitamine ning tehakse muid õigusaktidest tulevaid teenuse muudatusi.

Iglu juht Kristjan Aiaste lubas rakendada oma kogemust nii riigi- kui ka erasektori projektidest Eesti inimestele nii olulise valdkonna süsteemide arengusse panustamisel. "Mitme partneri vahel tööde jaotamine tekitab tervislikku konkurentsi ja tagab tellijale lõppkokkuvõttes igati parima tulemuse," kinnitas ta.

Nortali Eesti arendusüksuse juhi Ats Albre sõnul on ettevõttel hea meel olla partneriks arendustööde juures, mille tulemusel muutub kriitilise tähtsusega teenuste kättesaadavus 700 000 inimese jaoks mugavamaks.

Selle aasta alguses kuulutas tervise ja heaolu infosüsteemide keskus välja riigihanke, et leida partnerid sotsiaalkaitse infosüsteemi arendustööde läbiviimiseks.

Samas jätkuvad arendustööd ka 2018. aastal sõlmitud raamlepingute alusel, kus Nortali ülesandeks on iseteeninduse üles ehitamine ja perehüvitiste e-teenuste arendamine ning Trinidad Wisemani ülesanne kasutajaliideste loomine kodanikele, teenuseosutajatele ja ametnikele. Kokku on tehtud töid 2,4 miljoni euro eest. Lepingu raames on plaanis tellida veel järgmistel aastatel jõustuvad vanemahüvitise muudatused ning viia kogu vanemahüvitiste teenus e-keskkonda.

Seni on riik sotsiaalkaitse infosüsteemi ehk SKAISi arendamiseks kulutanud 15 miljonit eurot. Sotsiaalkindlustusamet lõpetas tunamullu suvel aastaid kestnud ja suure mahuga IT-süsteemide arenduselepingu Soome tarkvaraettevõtte Tieto Eesti haruga, tuues peamiseks põhjuseks selle, et tähtaegadest ei peeta kinni ja vigu on palju.

Mullu aprillis sõlmiti kümne miljoni euro väärtuses raamlepinguid Nortaliga ja Trinidad Wisemaniga arendustööde tegemiseks. Nortali ülesandeks on SKAISi arhitektuuri korrastamine, SKAIS2 jätkuarenduste elluviimine puuduolevate funktsionaalsuste realiseerimiseks ja SKAISi tarkvara hooldus ning muude tööde teostamine. Trinidad Wisemani ülesandeks sai kasutajaliideste disainimine kodanikele, teenuseosutajatele ja ametnikele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755