Autor: Indrek Kald • 6. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lähikuudel ees e-arve saatjate arvu suur kasv

E-arve võimeliste ettevõtete arv on Eestis selle aasta esimes kolme kuuga kasvanud ligi 10%, ent suurem kasv toimub lähikuudel, teatas Baltimaade suurim e-arvete operaator AS Telema.
Telema juht Hele Hammer.
Foto: Raul Mee

Aprilli alguse andmete põhjal oli e-arvete saatjaid umbes 9300, veel jaanuaris oli vastav number 8400. Samas ennustab Telema e-arve võimeliste ettevõtete arvu olulist kasvu lähikuudel, mis tipneb juuni ja juuliga, kui rakendub a-arveid puudutav seadusesäte.

Telema juhataja Hele Hammeri sõnul pole täpset numbrit, kui paljud ettevõtted suudavad e-arveid saata, lihtne leida. "Eesti äriregister kogub ja jagab infot selle kohta, kui paljud ettevõtteid e-arveid vastu võtavad, aga mitte seda, kui paljud neist ka e-arveid välja saata suudavad. Nii on suuremad operaatorid Telema, Fitek, Omniva ning e-arveldaja kokku leppinud sellekohase info regulaarses vahetamises," selgitas ta.

E-arve võimeliste ettevõtete arvu kasvule on Hammeri kinnitusel kaasa aidanud raamatupidamise seaduse muudatus. Kuigi juba 2017. aasta juulist on riigiettevõtetel kohustus võtta vastu e-arveid, läks kaks aastat, enne kui eraettevõtetele seati ka kohustus e-arveid saata. Vastavalt raamatupidamise seaduse muutmise seadusele 795SE ei võta Eesti riigiasutused alates 1. juulist enam vastu muid arveid kui elektroonilisi.

"Sealhulgas ka mitte PDFe, mida tihtipeale ekslikult e-arveteks peetakse. Õiged riigile sobivad e-arved on xml-formaadis masinloetavad arved, mille arve väljastaja süsteem automaatselt arve saaja süsteemi saadab," märkis Hammer.

Erinevate allikate põhjal on e-arvete käsitlus ligi kuus korda ajasäästlikum kui PDF-arvete käsitlus, seega on kokkuhoid märgatav. "Kasu ei saa e-arvetest aga mitte ainult vastuvõtja, vaid ka nende saatja. Nimelt saab e-arvete saatmise puhul olla kindel, et need ka saatjani jõuavad, kuna e-arve operaatoritel on kõigi dokumentide liikumise kohta logiraamatud," selgitas Hammer.

Nii ei saa tema sõnul saajad enam väita, et e-arved on kaduma läinud, nagu meili teel saadetud arvete puhul juhtuda võib. "See tähendab, et tõenäosus oma arvete eest õigeaegselt raha saada on e-arvete puhul oluliselt suurem," kinnitas Telema juht.

Aastast 2000 tegutsev IT-ettevõte Telema on Baltikumi suurim EDI ja e-arvete operaator, kes pakub lahendusi e-dokumentide vahetamiseks äripartnerite vahel. Telema abil vahetavad 4500 kauplust ja 1200 tarnijat omavahel elektroonseid tellimusi ja arveid. Aastas vahendatakse üle 17 miljonit dokumendi.

Telema peamised kliendid on Balti riikides, kuid kliente on Soomes, Poolas, Taanis, Saksamaal, Belgias, Jaapanis ja Austraalias. Telemas on 35 töötajat ning ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas, Riias ja Vilniuses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755