Autor: Indrek Kald • 28. august 2019

Info ja side valdkonna keskmine palk taas pankadest kõrgem

Info ja side sektori keskmine brutopalk oli tänavu teises kvartalis rekordilised 2390 eurot, millega valdkondade arvestuses mööduti eelmises kvartalis liidrikohal olnud pangandusest-kindlustusest.
Keskmine palk tõusis teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,4%.
Foto: Andras Kralla

Pankades ja kindlustusseltsides maksti perioodil aprillist juunini keskmiselt 2296eurost kuupalka. Seevastu esimeses kvartalis oli selle sektori palk lausa 2411 eurot, mõjutatuna muuhulgas aastaboonustest ja muudest tulemustasudest. Info ja side alal oli esimeses kvartalis keskmine palk 2195 eurot.

Statistikaameti andmetel tõusis Eesti keskmine brutokuupalk tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,4%. Seejuures oli aprillis keskmine palk 1411 eurot, mais 1400 eurot ja juunis 1445 eurot.

Aasta esimese kolme kuuga võrreldes suurenes brutopalk teises kvartalis 5,9%. Keskmise brutokuupalga aastakasv oli 0,5 protsendipunkti võrra aeglasem kui eelmises kvartalis.

Reaalpalga kasv oli 4,4% ja see tõusis võrreldes eelmise aasta II kvartaliga tarbijahindade tõusu tõttu aeglasemalt kui keskmine brutokuupalk. Reaalpalga puhul on arvesse võetud tarbijahinnaindeksi muutuse mõju.

Töötajate majanduslik toimetulek pole paranenud

Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee kevadel korraldatud tööturu- ja palgauuring näitab aga, et töötajate majanduslik toimetulek ei ole paranenud – kui eelmisel aastal hindas oma toimetulekut keskmiseks, heaks või väga heaks 80% küsitlusele vastanud töötajatest, siis sel kevadel 79%.

Oma toimetulekut keskmiseks hindavad töötajad teenisid 1431 eurot brutotöötasu, toimetulekut heaks või väga heaks hindavad vastajad üle 2000 euro.

Kõige paremini tulevad töötasuga toime juhid, sh valdkonnajuhid ja esmatasandijuhid, tippspetsialistid ning keskastmespetsialistid, kellest enamik hindas oma toimetulekut keskmiseks, heaks või väga heaks.

Juhtide, tippspetsialistide ja keskastmespetsialistide hinnangud toimetulekule ei ole aastaga peaaegu muutunud, samas kui mitmes madalama palgaga ametirühmas on hinnangud toimetulekule halvenenud.

"Kui eelmisel aastal nägime mitmetes ametirühmades hüppelist toimetuleku paranemist, siis sel aastal on hinnangud pigem 2017. aasta küsitluse tulemustega sarnased. Näiteks kontoriametnikest tuli sel kevadel oma töötasuga toime 71%, aasta tagasi 80%, 2017. aastal aga 69%. Müügi- ja teenindustöötajatest tuli oma töötasuga toime 58%, aasta varem 64% ja üle-eelmisel aastal 51%," kommenteeris uuringu tulemusi Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755