Autor: Indrek Kald • 13. veebruar 2020

Hollandil üha suurem huvi Eesti e-riigi teenuste ja rakenduste vastu

Hollandil on üha suurem huvi Eesti e-valitsemise ja digitaalsete lahenduste kogemuse, eelkõige ID-kaardi rakenduste ja X-tee põhiste e-teenuste vastu.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu. Haagis kohtumas Hollandi ametivenna Raymond Knopsiga.
Foto: MKM

Nimelt on Holland alustanud Eesti X-teele sarnase andmevahetuslahenduse loomist, mida arendatakse peamiselt kohalikes omavalitsustes ja linnades andmevahetuse parandamiseks.

"Hollandlaste lahendus saab olema sarnane meie X-teele, mistõttu tulevad Eesti riigisektori teadmised ja kogemused neile väga kasuks. Ka Eesti ettevõtetel, kellest paljud on kaasa aidanud Eesti e-valitsuse ja e-lahenduste väljatöötamisele, on pakkuda väga häid kogemusi ja koostöövõimalusi nii Hollandi ettevõtjatele, riigile kui ka omavalitsustele," kinnitas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu.

Haagis leppisid Karu ja Hollandi siseministri ülesandeid täitev Raymond Knops - ta vastutab ka riigi oluliste digiteemade eest - kokku kahe riigi digikoostöö järgmistes sammudes.

Kohtumise käigus arutasid ministrid ka Euroopa Liidu digitaalse strateegia ja Euroopa Komisjoni tehisintellekti alaste tegevuste ning plaanide teemadel. "Euroopa Liidu tulevase digipoliitika põhirõhk peaks olema digitaalse tegevuskava laiendamisel nii, et digitaliseerimine saaks osaks kõigist valdkondlikest poliitikatest," ütles Karu.

Ministri sõnul on Eesti peamised huvid Euroopa ühtse digitaalse turu arendamisel seotud andmete vaba liikumise ning tehisintellekti valdkondadega. Euroopa Liidus hetkel toimuvate arutelude tõttu on mõlemad teemad tugevalt päevakorral kõigis liikmesriikides ning Eesti on mitmetest teistest riikidest oma tegudes juba ette jõudnud.

"2018. aastal lõi Eesti töörühma, kuhu kuuluvad avaliku ja erasektori ning akadeemiliste ringkondade eksperdid. Töörühma ettepanekute põhjal avaldasime 2019. aasta juulis ka riikliku nn kratistrateegia ning esimesed masinõpperakendused on juba kasutusel," selgitas Karu.

Ühtlasi rõhutas ta, et Eesti jaoks on oluline, et Euroopa õigusruumi võimalikes muudatustes lähtutaks pragmaatilisusest, arvestataks suurt pilti, mõtestataks selgelt lahti riskitegurid, võetaks kasutusele hästitoimivad riskimaandamisvahendid ning ei seataks tehisintellekti kasutuselevõtule ebaefektiivseid ja ebavajalikke takistusi.

"Valdkonna arengu mõistlikuks ning turvaliseks edendamiseks tuleks eelkõige keskenduda olemasolevate õigusnormide analüüsile tehisintellekti vaatest ja nende selgitamisele ning täiendamisele," märkis minister.

"Selleks ei ole tingimata vaja uusi õigusakte, vaid piisaks ka tõlgendavast juhtmaterjalist. Mitmed keerulisemad tehisintellekti-alased küsimused, mis üle terve Euroopa Liidu lahendamist vajavad, pole aga mitte tehnoloogiavaldkonnast, vaid puudutavad meie väärtussüsteeme ning ühiskonna toimimise alusprintsiipe," ütles Kaimar Karu.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu viibis 10.-12. veebruarini Hollandis Haagis. Ta külastas muuhulgas Euroopa kosmoseagentuuri uurimiskeskust ESTEC, kohtus seal töötavate Eesti spetsialistide ning agentuuri peadirektor Jan Wörneriga. Ühtlasi pidas Karu ettekande ning osales aruteluringis Hollandi avaliku sektori digiarengu võrgustiku ICTU esindajatega kohtudes.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755