Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2020

Datel ja Finestmedia tegid töötukassale roboti, mis otsustab toetuse andmise sekunditega

Töötukassa muutis mitmete toetuste ja hüvitiste määramise täisautomaatseks – infosüsteem kontrollib e-töötukassas sisestatud taotlused sekunditega ning langetab kohe ka hüvitise otsuse.
Töötukassa infosüsteem kontrollib vajadusel andmeid ka teistest riiklikest andmebaasidest.
Foto: Töötukassa

Töötukassa maksis eelmisel aastal enam kui 150 000 inimesele ühtekokku üle 358 miljoni euro jagu toetusi ja hüvitisi. Nutikam süsteem aitab nende kinnitusel vähendada riski, et vigaselt sisestatud andmete pärast mõne olulise toetuse maksmine hilineb.

Uus süsteem langetab töötukassa juhatuse liikme Erik Aasa sõnul igas kuus keskmiselt 1350 automaatset töötuskindlustushüvitise määramise otsust ja 1215 töötuskindlustushüvitise maksmise lõpetamise otsust.

"Täisautomaatselt langetatud otsuste hulk moodustab täna 50% kõigist töötus­kindlustushüvitisi ja töötutoetusi puudutavatest otsustest. Ma olen kindel, et aja möödudes ja sisestatavate andmete kvaliteedi paranedes see osakaal kasvab ning ühel päeval langetab infosüsteem valdava enamuse hüvitisotsustest," sõnas ta.

Süsteemi välja töötamises osalenud Finestmedia divisjonijuhi Lauri Esko sõnul on toetus paljudele neist tuhandetest inimestest ainus sissetulekuallikas, mistõttu on igasugused eksimused ja häired töös lubamatud.

"Seetõttu oli meie jaoks süsteemi loomisel kõige kriitilisem küsimus see, kuidas tagame igal ajahetkel platvormi stabiilse toimimise ja turvalisuse," selgitas ta.

Lauri Esko sõnul aitab uus süsteem hoida kokku ka tööaega, mis kulus seni andmete käsitsi sisestamisele ja taotlustes sisalduva teabe kontrollimisele.

Kuna uus infosüsteem kontrollib andmete vastavust erinevatesse registritesse tehtud päringutega, otsustab see andmete sobivuse korral täiesti iseseisvalt, kas inimesel on õigus hüvitisele, millise perioodi vältel ja mis suuruses.

Uuenduslik süsteem kiirendab märkimisväärselt ka otsuste kinnitamist. "Seni kinnitas juhatuse liige otsuste paki käsitsi oma digiallkirjaga. Nüüd aga kontrollib süsteem kõikide andmete korrektsust ning kinnitab otsuste paki automaatselt asutuse digitempliga, millel on õiguslikult allkirjaga võrdne jõud," rääkis Lauri Esko Finestmediast.

Eesti kvaliteediühing andis töötushüvitiste andmise protsessi automatiseerimise eest töötukassale tiitli "Kvaliteedi tegu". Töötuskindlustuse infosüsteemi loomist ja täisautomaatse digilahenduse väljatöötamist viisid ellu Finestmedia ja Datel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755