Autor: Indrek Kald • 22. aprill 2024

Eesti IT-juht oma ühest peamisest väljakutsest: kõik tõstavad hindu

Minu üks peamisi väljakutseid on vastuseismine tohutule inflatsioonile – kõik tõstavad hindu, kinnitas Saku Metalli IT-ala juht Sven Ahtama.

Seega on laual lepingute läbirääkimised allhankijate ja koostööpartneritega.

Saku Metalli IT-juht Sven Ahtama esinemas mullusel IT-juhtimise aastakonverentsil.
Foto: Raul Mee

Samas uute tehnoloogiate uurimise ja rakendamisega seoses on väljakutseks Ahtama sõnul aja- ning rahanappus. “Isegi kui me teame, et seal on potentsiaalsed võidud, on kogu organisatsioon viidud ikkagi niivõrd õhukeseks, et arendus- ja uurimistegevuseks ei ole jäetud piisavalt ruumi,” lisas ta.

“Tehisintellekt ei ole valmistoode”

Küberturbe alal nimetas Sven Ahtama väljakutseks lahenduse leidmist, kuidas tõkestada andmeleket nii, et see ei pärsiks tööülesannete täitmist. “Kui kellelgi on häid lahendusi pakkuda, oleksin väga huvitatud kuulama. Teistes küberturbe aspektides on mul juba suur töö tehtud,” kinnitas Saku Metalli IT-juht.

IT-juhina valmistavad talle aga muret keeruline majandusolukord ehituses Põhjamaades ja Euroopas laiemalt, madalad marginaalid ja sellest tulenev ressursinappus uusi võimalusi uurida ja kasutusele võtta.

“Püüame leida võimalusi, kuidas tehnisintellekti kasutada tõhususe suurendamiseks. Siin on sama väljakutse, et tehisintellekt ei ole valmistoode. Siia tuleb ise märkimisväärselt panustada organisatsiooniga, et see võit ära tuua,” rääkis Sven Ahtama.

AI ja küberturve vajavad eraldi inimesi

Blogidest ja uudisvoogudest võib tema sõnul jääda ekslik mulje, et tehisintellekt on hõbekuul, mis tuleb lihtsalt kasutusele võtta. “Meil on paar töölõiku, mis me oleme võtnud ette, et ehk saame paremaks AI-d kasutades, kuigi potentsiaali tootmises laiemalt oleks tohutult,” lisas ta tehisaru teemal.

Sven Ahtama kinnitusel on viimastel aastatel väga palju küberturbe ja tehnisintellektiga seotud teemasid langenud paljudes ettevõtetes IT-juhi õlgadele. Mõlemad valdkonnad on aga piisavalt ulatuslikud, et vajaksid eraldi inimesi, kes ainult nende teemadega tegeleksid.

“Küberturbe puhul räägitakse palju infoturbejuhi ametikohast ning AI puhul võiks see ka olla IT arendusjuhi pädevuses, äri tehnilisemates aspektides toetada ning aidata koostööpartnereid ja platvorme valida,” põhjendas Saku Metalli IT-juht Sven Ahtama.

Tulekul IT-juhtimise aastakonverents

IT-juhtimisega seotud väljakutsetest ja lahendustest räägitakse 14. mail Tallinnas IT-juhtimise aastakonverentsil. Sel valdkonna tippsündmusel esineb hulk tehnoloogiajuhte ning IKT-ala eksperte, kes jagavad kogemusi, annavad nõu ning sõnastavad julgeid visioone. Tulge kuulama, aruteludes kaasa lööma, kohtuma kolleegide ja partneritega!

Saate teada, kuhu areneb lähiaastail IT-juhtimise valdkond, millega säästa organisatsiooni IT-kuludest 20-30%, miks olla ettevaatlik ChatGPT ja muu tehisintellekti osas, kuidas end küberruumis kaitsta, ehitada IT-tiimi, äri digitaliseerida jne jne.

Lisainfo ja registreerumine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755