6. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Eesti IT-tooteid ja -teenuseid Hiinasse eksportida

Miljonid hiinlased, kes Eestit teavad, peavad riiki Baltikumi Ränioruks, kirjutab Äripäeva kaasautor, Hiinas sündinud ja Tartus doktorikraadi majanduses tegev Xiaotian Zhang.

Maailma majandusfoorumi (WEF) aastatel 2008-2009 koostatud üleilmses IT aruandes asub Eesti 134 riigi hulgas 18. kohal. Lisaks edukale üleminekumajandusele on Eesti maailmaturul tuntust kogunud ka aktiivse tegutsemisega IT- sektoris.

Viimastel aastatel on Eesti IT- sektor tempokalt kasvanud: Eesti e-valitsus, mobiilse parkimise teenus, e-hääletus, digitaalallkirja seaduse jõustumine, e-maksuamet, uue IT-akadeemia avamine, Tiigrihüppe Sihtasutuse saavutused ja palju muud.

Enam kui 70 protsenti Eesti kodanikest ja rohkem kui 95 protsenti Eesti ettevõtetest kasutavad internetti, 87 protsenti eestlastest ajavad pangaasju internetis ja ühtekokku on loodud juba 1,5 miljonit elektroonilist pangakontot. Kõik need saavutused on leidnud aset viimase aastakümne jooksul, mis avaldab kõvasti muljet ja köidab Hiina investorite tähelepanu.

Hiina investorite jaoks on Eesti IT- sektoril ainulaadsed eelised

1. OskustöölisedEesti IT sektoris töötab enam kui 10 000 inimest. Need töötajad aitavad rahuldada ettevõtete laienemistel tekkivaid vajadusi ja luua uusi ettevõtteid.

2. Kvalifitseeritud kõrgkoolid ja väljaõppekeskusedTartu Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool harivad Eesti parimaid IT-spetsialiste ja uuest IT-akadeemiast suundub tööturule veelgi enam infotehnoloogia eriala lõpetanuid. Eesti IT töötajate konkurentsivõimet kindlustavad suurepärased võõrkeeleoskused (inglise, vene ja soome keel).

3. Madalamad tööjõukuludEesti IT-sektorile lisavad konkurentsivõimet madalad toomiskulud, eelkõige väiksemad tööjõukulud. Eesti tarkvaraarendusspetsialisti palgakulu moodustab 25 protsenti Ameerika  ja 33 protsenti Lääne-Euroopa riikide standardsest palgakulust.

Samas on suur osa Eesti IT-ettevõtteid väikesed või keskmise suurusega ja võivad seepärast hiiglaslikul Hiina turul lihtsalt märkamatuks jääda. Ettevõtted vajavad selget fookust teenuste ja toodete eksportimiseks Hiinasse.

Järgnevalt on toodud välja valik suundi, millele Eesti IT- teenuste ja toodete eksportijad võiksid tähelepanu pöörata.Teatavasti on Hiina maailma tootmiskeskus, kuid viimastel aastatel on Made in China tähendus muutunud Ma-De in China, kus „Ma“ tähistab valmistamist ja “De” tootekujundust. Järjest enam nihutavad Hiina ettevõtted oma suunda tootmiselt teadus- ja arendustegevusele ja innovatsioonile, mis omakorda vajavad IT-tugiteenuseid. Ka kasvab vajadus tooteliinide ja kvaliteedikontrolli juhtimissüsteemide järele, mis avab Eesti IT-ettevõtetele uksed Hiina turule.

 Tarkvaraarendus Hiina tootjatele

Keskkonnaprobleemid Hiina kiire majandusareng viimaste aastakümnete jooksul on jätnud keskkonnale oma jälje. Õhu- ja veereostus, energiavarustuse probleemid jt. pidurdavad Hiina majanduse edasist arengut. Hiina valitsus on otsustavalt probleemiga tegelema hakanud ja investeerib triljoneid dollareid, et viia keskkond Rohelise Standardi tasemele. Keskkonna parendamine võtab aega aastakümneid ja nõuab uut tehnoloogiat. Eestil on ka selles valdkonnas võimalus luua nii riistvara- kui tarkvaraarendusega Hiinas tugev platvorm.

Uue keskklassi tugevnev ostujõudHiina tarbijate sissetulekud suurenevad ning eduka majanduse reformimise ja avamise poliitika tulemusena on Hiinas miljoneid kõrge sissetulekuga inimesi ja lainena on kerkinud uus keskklassi põlvkond. Uue põlvkonna vanus on 20-40 aastat, nad teenivad küllaltki hästi ja võivad endale lubada moodsaid IT- tooteid. Tegelikult on neid haaranud lausa uue IT-kauba hullus ning viimaste  IT- tooteartiklite ja uuenduste ostmine on saanud osaks kaasaegsest elustiilist.

Kokkuvõttes on Hiina suur turg, mis huvitub eelkõige moe- või  keskkonnasäästliku suunitlusega IT-pakkumistest. Lisaks on ettevõtetel peamiselt keskklassist koosneval sihtturul võimalus noppida suurt müügitulu kasutajasõbralike teenuste ja tarkvaraga.

Kus on tulu saamise võimalusi, on paraku  ka riske. Üheks murettekitavaks teguriks nii Eesti kui teiste riikide IT- firmade jaoks on autoriõigused. Antud hetkel ei ole probleemile konkreetset lahendust leitud, kuid riskide vähendamiseks on mõningaid võimalusi:

1. Paku IT- tooteid ja teenuseid valitsuskanalite kaudu.

2. Tee koostööd kohalike arenenud IT- ettevõtetega Hiinas.3. Riski vähendamiseks sisene Hiina IT-turule koos teiste suurte välisettevõtetega (näiteks Rootsist või Soomest).

Eesti IT-firmadele on varajases staadiumis ja küpsusfaasis saanud komistuskiviks rahaliste toetuste puudumine. Siinkohal tasuks aga märkida, et riigid nagu Hiina, Jaapan ja Singapur pole ainult tulusad eksporditurud vaid ka soodsad kohad  riskikapitali meelitamiseks.

 

 

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755