Autor: Andres Kostiv • 18. veebruar 2022

Kuidas jõuda agiilse disaini ja programmeerimise põhjal innovatsioonini? Andres Kostiv selgitab

Ettevõtted peavad meeles pidama, et ainuüksi agiilsusega suurepärast tarkvara, disaini ja kasutajakogemust ei loo, väidab koolitaja Andres Kostiv.
Andres Kostiv
Foto: futurist.ee

Ajal, mil kuudepikkusteks tarkvaraarendusteks aega ei ole, peitub lahendus agiilses ehk paindlikus välearenduses. Ometi sellest üksi ei piisa.

Ärivajadustega sammupidamiseks või lihtsalt oma toote turule toomiseks on mitmed ettevõtted mõistnud eeliseid, mis kaasnevad kiire ja paindliku disainimise ning tarkvaraarendusega. Lähenemine, mis garanteerib koheselt märgatava arengu tarkvara tootearenduses, ent samal ajal tuleb nentida, et ainult välearendusele truuks jäädes ei tasu oodata arengut ka tulemustes.

Kiiruse kõrval ära unusta süvitsi minekut

Eeskujuks soovitab Futurist võtta tehnoloogiaettevõtete välja töötatud võimalusi, mis kasutavad agiilsust küll maksimaalselt ära, kuid ei unusta ka süvitsi mineku vajalikkust edukate toodete väljatöötamiseks.

Käesolevas postituses toome omalt poolt välja mõned mõtted, mida tasub meeles pidada, kui proovida välearendust sobitada tarkvaraarenduse erinevatesse etappidesse.

Kahepäevasel Product Disainer koolitusel õpetatakse nii keerukamat prototüüpimist kui ka IT projektijuhtimist, mis on vajalikud oskused tootedisaineril tööle asumisel.

Loe lähemalt koolitusest Product designer - UI/UX disaini kursus edasijõudnutele.

Piire tõmmates ei näe tervikut

Mitmed on veendunud, et tootearenduste juures on igal inimesel kindel ülesanne. Tegelikult on näha, et edukamad on oma tegevuses need, kelle ettevõttes on arendajatel lisaks oma valdkonna teadmisele ka ärivaist ja arusaam disainipõhistest protsessidest, mis on üles ehitatud lõppkliendi ümber. Selline tehnoloogia- ja ärioskuste sünergia on väga oluline, sest nii jõutakse kiiremini lõpplahenduseni, mis arvestab nii tarbija kasutajamugavust kui ettevõtte ärihuve.

Sama oluline on ka toote- või teenusearenduse igasse protsessi inimeste kaasamine, kes päriselt tegelevad disainiküsimustega. Nad korraldavad agiilse meeskonna kõrval disainisprinte ja jälgivad, et loodud oleks lisaks persoonad ja klienditeekonnad ning neid kasutataks aktiivselt kogu tootearenduse käigus.

Selline lähenemine kindlustab loodud toodete või teenuste laiema kasutuselevõtu, rakenduste lihtsuse ja väheväärtuslike funktsioonide olulise vähenemise.

Keskkond aitab kiirusele kaasa

Näiteks reeglina töötavad DesignOps pideva disaini ja DevOps pideva tarkvaratarne meeskonnad ehk arendus- ja operatsioonide spetsialistid koos, loomaks kiiresti vastupidavat tarkvara. Kuigi DevOps on ideaal ning võimalustesse investeerimine populaarne, on vähesed loonud omavahel ühendatud tööriistade operatiivstruktuuri, toetamaks ühist ja ühtset projektijuhtimist, arendust, testimist, juurutamist, jälgimist ning vastavust.

Lisaks on oluline mõelda ka protsessidele, mis aitavad märgitud tööriistadel sujuvalt koos töötada. Tipptehnoloogiaorganisatsioonid paistavad silma, et neil on strateegiline vaade näiteks selle kohta, mida on vaja meeskonnaüleseks koostööks ja milliste tööriistade ning pilveteenuste valimisel on arendajatel ja meeskondadel vaja autonoomiat.

Selline oskuste tunnustamine ja vabaduse andmine inseneridele lööb aga saavutusrohke töökultuuri, kus tippspetsialistid tunnevad ennast mugavalt ja on ka kordi produktiivsemad. Selline insenerikeskne keskkond on magnetiks ka teistele tipptalentidele, mis omakorda toetab arenduskiirust ja lõpptoote kvaliteeti ning seda lähenemist kasutavad edukalt ka meie edukad startupid.

Usalda andmeanalüütikat ja masinõpet

Andmeanalüütika kasutamine äriväärtuse tõstmiseks on laialtlevinud, ent edukamad kasutavad kogutud infot toote- või teenusearenduse erinevates protsessides. Näiteks annab häid tulemusi selle integreerimine äriloogikasse.

Nii võib masinõppe lisamine isikupärastamismootorile parandada tootesoovitusi ja suurendada oluliselt e-kaubanduse oste. Samamoodi on võimalik rakendustesse luua tehisintellekti võimalused või mõõteriistad, mis aitavad tarkvaraarendajatel jälgida, kuidas kliendid toodet kasutavad ja seda pidevalt vastavalt täiustada.

Siiski annab andmeanalüütika kasutamine annab parimaid tulemusi vaid juhul, kui andmeteadlased ja -insenerid on osa agiilsest tarkvaraarendusmeeskonnast. Märkimist väärib veel see, et innovatsiooni loojad tehnoloogiavaldkonnas keskenduvad esmalt just andmeanalüütikale ja rajavad arenduse lähtudes just sellest.

Nii nagu öeldud, siis agiilne disainijuhtimine ja tarkvaraarendus on ühest küljest hea võimalus kiiresti midagi ära teha. Pikas perspektiivis ei saa pelgalt agilsele arendusele lootma jääda, vaid tuleb osata näha laiemalt ettevõtte puudusi erinevates arendusprotsessides ning neid täiustades luua kooslus, mis suudab kiiresti, kuid eesmärgipäraselt ning kliendikeskselt luua tooteid ja teenuseid.

Tutvu Andres Kostivi koolitustega siin:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755