Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus [email protected] • 26. oktoober 2021

RangeForce: meie palgad võistlevad peagi Inglismaal ja USAs makstavaga

RangeForce OÜ juhatuse liige Taavi Must. (FOTO: Rain Jüristo)
Küberkaitsele spetsialiseerunud ettevõtte RangeForce OÜ juhatuse liige Taavi Must kinnitab, et on vaid aja küsimus, millal Eesti IT-valdkonna palgad hakkavad tugevat konkurentsi pakkuma Inglismaal ja Ameerikas makstavale: „Selles ei ole mingit kahtlustki!“

„10 aastaga tuleb hinnangute kohaselt Tallinnasse umbes 50 000 IT-spetsialisti juurde, just idusektori kasvu pealt. Need inimesed ei tuleks siia, kui Eesti poleks atraktiivne,“ nendib Taavi Must. „Palga­tase peab olema igal juhul paigas ning seejärel hakkavad rolli mängima juba muud asjad. Sellega peame aga igal juhul harjuma, et palk tõuseb igal aastal.“

Hetkel toimubki juba IT-sektoris kiire palgakasv. On see jätkusuutlik?

Kasv on päris muljetavaldav, aga kui see on niimoodi olnud, siis järelikult on ettevõtted suutnud maksta. Suur osa selles on kindlasti idusektoril ja nende eripära ongi, et nad ei müü alltöövõttu, vaid ideid ja oma brändi, mille kaudu tuleb sisse otse-, mitte vahendatud raha. See on kindlasti aidanud palgataset ning konkurentsi tõsta. Vaadates, kui suur hoog idusektoril sees on, siis tundub, et see palgakasv ei rauge, vähemalt mitte lähemas tulevikus.

Meil on pooled inimesed Eestis, pooled USAs ja Inglismaal. Väike palgavahe veel on, nii et arenguruumi palkade mõttes samuti. Seda eriti tippspetsialistide hulgas, kus konkureerime Google’i ja Amazoniga, nemad otsivad talente üle maailma. Lühikeses perspektiivis teeb see meie elu raskemaks, aga pikemas perspektiivis ma usun, et see palgakasv muudab meid siin ka kui sihtkohta ja tööandjaid järjest atraktiivsemaks. Siis on meil võimalik saada rohkem talente ja sealt tekib jälle tasakaalustatus.

Sel erialal siis vähemalt Eestis palgad hakkavad konkureerima Inglismaa ja USAga?

Täiesti kindlasti!

See on selline korralik talendid koju projekt siis?

Ma arvan, et me peame seda vaatama globaalsemalt. Varem on talentide siiatoomine on olnud nii, et inimesed lõid Eestis pere ja siis leidsid töö, arenesid kiiresti ja said superstaarideks.

Nüüd jõuame järk-järgult sinnapoole, kus asi hakkab muutuma vastupidiseks. Inimesed tulevad siia, et ehitada üles karjäär, sest võimalusi on. Seejärel luuakse siin ka pere.

Ülekuumenemist ei ole palgaturul oodata?

Mis puudutab jällegi IT-sektorit, siis ülekuumenemine oleks siis käes ,kui pole enam vahet, kas palgata inimesi Tartus või Palo Altos. Sinna on veel tükk maad minna.

Lähemas perspektiivis ma pigem seda ei näe, et palgad kukuksid. Pigem kasvavad ja mingil hetkel võib-olla lihtsalt see kasv aeglustub. Vaadates nõudlust tehnoloogia sektoris, on kasvu lõppemist raske uskuda.

Kvaliteetse tööjõu puudus on ka suur IT-alal?

Jah, on ikka. Sellepärast on meil näiteks värbamisspetsialist recruiter Inglismaal. Tema värbab nii Eestist kui ka Ida-Euroopast ja Lääne-Euroopast. Kust iganes me leiame selle hea inimese. On mõned valdkonnad, kus Eestist ei saagi inimest, sest meil siin puudub lihtsalt vastav kogemus, teatud sellised suurettevõtete lahendused näiteks.

Usun sügavalt seda, et IT-talente tuleb siia järjest juurde ja kogu IT-kogukond kasvab. Ega see lühikeses plaanis ettevõtjate elu kergemaks ei tee. Tõepoolest on väga raske leida häid inimesi. Palk on see, mis välja paistab, aga tähtsad on ka kõik need muud asjad, mis on inimese jaoks olulised.

Näiteks spetsialisti ja eksperdi jaoks on oluline areng ning võimalus ennast teostada. See, kas on võimalik teha arenguhüpe ja kas teema, millega tegelen tundub üldse oluline.

Tähtis on pakkuda midagi ka hingele, et see tööaeg ei oleks kulutatud, vaid pigem võidetud aeg. Sellised asjad, mis ei ole otse palgaga seotud, muutuvad just selle seltskonna värbamisel, kellel ei ole raha muret, järjest olulisemaks.

Neile pakub siis kindlasti rahuldust teadmine, et saavad töötada mainekas globaalses ettevõttes?

Kindlasti! Konkreetse ettevõtte edulugu tõmbab neid ja Eesti kuvand üldiselt. IT-kogukond üldiselt teab Eestit ning siin töötamise positiivset kogemust jagatakse omavahel.

Millist motivatsioonipaketti pakub RangeForce oma töötajatele lisaks konkurentsivõimelisele palgale?

Esiteks on sellega seotud väiksemad hüved nagu spordisaali toetus, tervisetoetus. Kindlasti peab tehnoloogia ettevõttel kontoris olema väga hea kohv, lihtsalt sellised baasasjad. Enne Covidit olid muidugi meeskonnaüritused ja võib-olla ka rohkem tähelepanu peredel.

Teine osa paketist on ikka seesama eneseareng. Kas suudad pakkuda sellist väljakutset, et see oleks huvitav ja motiveeriv, midagi sellist, mida tippspetsialistid päriselt teha tahavad. Kui need asjad on paigas, siis kolmas osa on edu jagamine.

Euroopas jagatakse töötajatele järjest rohkem optsioone ja meie oleme sama suuna võtnud. Töökohad on erinevad ja paketid on erinevad, aga võimalus neid omandada on kõigil töötajatel. Praegu oleme staadiumis, kus seletame, kuidas optsioonid töötavad, mis on nende väärtus, mida neilt tasub oodata ja mida mitte. See teema on meie kandis ikkagi suhteliselt uus.

Kas valite töötajaid vaid oskuste või ka millegi muu põhjal?

Kindlasti tuleb tööle võtta tippe. Selleks, et valdkond käima tõmmata, on vaja eestvedajaid ja eksperte. Oleks hea, kui neil oleks kogemus olemas. On nad siis juba superstaariks saanud või omavad selleks potentsiaali. Mõnes mõttes on paremgi võtta tööle inimene, kellel on veel vajadus ennast tõestada.

Kui on olemas õppimisvõime, siis koolitamine võib anda väga häid tulemusi. See efekt ei ole kohene ning tulemused ei avaldu kohe kvartali jooksul. Oleme vaadanud, kui kiiresti inimesed suudavad soovi korral õppida. See on teinekord täitsa hämmastav.

Kõige lahedam on see, kui inimesed avanevad täiesti uuest küljest. Sa ei osanud oodata, et nad jõuavad sinna välja, kuhu jõudsid ja üllatavad sind kahe-kolme aasta jooksul. Rõõm tõdeda, et meil on olnud mitu sellist edulugu.

Ehk siis ettevõtte sees on suur potentsiaal areneda?

Jah, arenguvõimaluse pakkumine on väga tähtis. Võib ju tunduda, et lihtsam oleks otsida valmis inimest, keda saab kergemini hinnata ja kontrollida.

Elu aga näitab, et inimese õppimisvõime muutub järjest tähtsamaks. Tehnoloogia sektor areneb väga kiiresti ja ilma pideva enesetäiendamiseta oled konkurentsist varsti väljas. Kui suudad töötaja arengut toetada, siis on nad ettevõttele väga lojaalsed.

Mida RangeForces tehakse?

RangeForce tegevusala on võrreldav sellega, kuidas koolitatakse lendureid. Piloodid käivad simulaatorites, et nad puutuksid kokku erinevate ohuolukordadega, kus nad tõenäoliselt peavad tulevikus hakkama saama. Järk-järgult treenitakse siis neid paremaks.

Meie platvorm annab selle simulaatori küberkaitsjatele. Neil on võimalus õppida küberkaitset. Mitte Powerpointi slaidide abil või klassiruumi koolituses, kus praktikat on suhteliselt vähe. Sisse logitakse simulaatorisse ja õpitakse kaitset päris rünnakute all, päris võrkudes, kaasates päris serverid.

Kogu sisuline arendustöö on Eesti meeskonna käes. Eesti kaitsejõudude küberharjutuse väljak oli üks algpunkt, kus need ideed sündima hakkasid. Teine algpunkt on IT kolledž ja kolmas TalTechi poole pealt, kes on meile andnud ka päris head tööjõudu, sealt oleme leidnud päris huvitavaid inimesi.

Vaata ka www.rangeforce.com

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052