28. aprill 2023

TalTech pakub võimalust toetada edukaid tudengeid ja põnevaid projekte

Alarahastatud haridus ning õppejõudude ja teadlaste madalam palgatase võrreldes teiste riikide ülikoolidega on tekitanud Eestis tugeva probleemi järelkasvuga. Sageli arvatakse, et ülikoolidel riigiasutusena on rahastus alati olemas, ent tegelikkuses on teadustööga tegelemisel, maailmatasemel projektide loomisel ning teadustaristu arendamisel oluline osa erasektori toetusel.
Gunvor Services stipendiumi üleandmine stipendiaadile. Pilt: SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond
Elinor Toming, SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond
"Hariduse toetamine ja teadusele annetamine on Eesti vähe levinud, sest arvatakse, et ülikool saab riigiasutusena riigilt piisavalt toetust,” nendib Elinor Toming SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufondist. Tegelikult on meil palju andekaid tudengeid, kellel on väga häid maailmatasemel ideid ja projekte, mida saaks ülikoolis teadlaste ning õppejõudude toel arendada. Kahjuks ei jõua mitmed edulood tihti laiema üldsuseni, sest ajudest üksi võib jääda väheks ning teadusasutusel napib raha eriprojektide jaoks."

Kindla tulevikuvisiooniga talentide leidmine on keeruline

Ta kiidab edukaid vilistlasi ja ettevõtjaid, kes on juba leidnud viisi, kuidas tulevasi töötajaid ellu aidata ja läbi selle valdkonda arendada. „Samas ei peaks need toetused ja annetused olema vaid selleks, et ettevõte saab juurde ühe töötaja. Läbimõeldud süsteem võiks toetada tehniliste erialade populariseerimist põhikooliõpilaste ja gümnasistide seas, suunama neid õppima laia matemaatikat ning suurendama tehniliste erialade järelkasvu. Iga kasvava ja tulevikku vaatava ettevõtte juht teab ja tunneb vajadust ning puudust talentidest. Täna, mistahes valdkonnas, on spetsiifiliste teadmiste ja kindla tulevikuvisiooniga talentide leidmine keeruline,“ sõnab Toming.

Hea uudis on, et Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond saab aidata mugavalt ja sihipäraselt toetada just südamelähedasi projekte ja valdkondi. Arengufondi peamine eesmärk on koguda ja vahendada toetusi Tallinna Tehnikaülikooli tudengitele, uurimisgruppidele ning ettevõtmistele, kaasates selleks erinevaid ettevõtteid ja organisatsioone. Juba täna on fondil on üle 80 koostööpartneri, kellega on loodud paljudele noortele spetsialistidele soodsaid kasvutingimusi. Viimase ligi 25 aasta jooksul on stipendiume välja antud ligikaudu 4 miljoni euro eest. Kas poleks väärikas ja uhke selle traditsiooni jätkumises osaleda ning samal ajal oma ettevõtte järelkasvu eest hoolitseda?

2023. aastal loodud stipendiumifond toetab IT doktorantide õpet Tehnikaülikoolis.<a href="https://annetus.taltech.ee/projekt/andres-keevallik-nimeline-stipendiumifond/ " target="_blank"/>

Vaata Andres Keevalliku stipendiumifondi kohta lisainfot siit!

Läbi mugava toetusplatvormi on annetamine mõne kliki kaugusel

Viimastel aastatel on huvi ülikooli ja üliõpilaste toetuste jagamise vastu märgatavalt tõusnud. 2023. aasta veebruaris lansseeris ülikool toetusplatvormi, mille eesmärk on anda võimalus rohkematele ülikooli ja tudengitega seotud projektidele tulla avalikkuse ette, kaasata raha, saada tagasisidet ning vallutada maailma. Nii mitmedki täna käibelolevad teenused-tooted on just üliõpilasprojektidest ja -algatustest välja kasvanud.

Annetusportaal annab igale eraisikule ja ettevõttele võimaluse panustada just nendesse ägedatesse ettevõtmistesse, mis soovitakse Tehnikaülikoolis korda saata ja ära teha ning samuti linnaku arendamisse. Toetused kogutakse SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufondi, mis on tulumaksuvabastuse nimekirjas. Seega toetamine on igati läbipaistev ning annetaja saab järgneva kalendriaasta tuludeklaratsioonis oma heateo ka deklareeritud – eraisikule on Eestis tulumaksutagastusega maksimum 1200 eurot aastas. Täna on Arengufondi toetajad olnud valdavalt Eestist, kuid Visa/Mastercard funktsioon laiendab võimalike toetajate ampluaad ka teisele poole ookeane.

„Euroopa mainekates ülikoolides ja Põhja-Ameerikas ehitatakse vilistlaste toetusel ülikoolide kampustesse isegi uurimiskeskuseid. Ka meie koolil on suur hulk edukaid vilistlasi, kes on oma valdkonna eestvedajad Eestis, Euroopas või koguni maailmas. Miks mitte toetada Eestis õppivaid noori, siinset õppekeskkonna arendamist ning luua Mustamäele veelgi tugevam kogukond? Töötame juba täna koos selle nimel, et väärt algatused ei jääks tähelepanuta,” räägib Toming.

Playtech Stipendiumi üle andmine. Stipendiaat Elmo Egers, Eva Maria Veitmaa Playtech ja stipendiaat Kaisa-Mari Veinberg. Pilt: SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond

Stipendium annab tudengile võimaluse oma tõelisi andeid näidata

Motiveerimaks aktiivseid TalTechi tudengeid on Tallinna Tehnikaülikooli Vilistlaskogu kutsunud ellu Vilistlaskogu Tudengifondi stipendiumi, mis on mõeldud TalTechi tudengile, kes osaleb üliõpilasürituste planeerimisel ja korraldamisel, on oma valdkonna populariseerija juba üliõpilasena ning näeb ennast aktiivse vilistlasena. 2000-eurone toetus antakse välja esmakordselt 2023. aasta sügisesel konkursil.

Toming nendib, et stipendiumi pälvinud tudengil on võimalus keskenduda rohkem õppele, ta ei pea raha pärast tööl käima ning saab rohkem keskenduda nendele tegevustele, mis teda õppimisel ja karjääriredelil edasi viivad. Lisaks on üliõpilasel võimalus end näidata valdkonda eest vedavate ja panustavate ettevõtete võtmeisikutele, kellest võiks tulevikus saada talle ka tööandja, koostööpartner või klient.

Arengufond korraldab stipendiumikonkursse kaks korda aastas. Ettevõtte poolt on oluline mõelda, miks soovitakse tudengeid toetada, milline valdkond, projekt või stipendiumifond toetajat enim kõnetav. Aga ka mis on see miinimum arv toetusi, millega oleks võimalik juba valdkonna arengut mõjutada? „Tegelikult loeb ju iga panus, kuid tähelepanuväärseid muudatusi saab luua ainult siis, kui me ei mõtle ainult enda kasule täna, vaid ka sellele, mis saab 5, 10, 15 aasta pärast. Oluline on toetustel järjepidevus mitmeteks aastateks,” sõnab Toming.

Ene Tüvi, Merko Ehitus AS; stipendiaadid Melanie Juhkam, Tõnu saarelaan, Arle-Martin Kuura. Pilt: SA Tallinna Tehnikaülikooli Arengufond

Mida ettevõte saab stipendiumi välja panemise eest?

Tominga sõnul on Arengufond sild ettevõtte ning tema parima homse töötaja vahel. Eesmärk on koguda ja vahendada toetusi Tehnikaülikoolis õppivatele noortele ning aidata seeläbi siinsetel üliõpilasel sirguda valdkonna tippspetsialistiks. Seega on stipendiumi väljapanek otsene panustamine järelkasvu ning valdkonna arengusse täna ja tulevikus. Lisaks on see suurepärane võimalus positiivse tööandjabrändingu loomiseks, sest võetakse sotsiaalne vastutus noortesse panustamisel.”

Loomulikult kasvatab andekate tudengite toetamine ettevõtte talendibaasi, sest konkursil kandideerijatega on ettevõttel olemas otsekontakt, et noore ülikoolitee lõppemisel temaga edasisest koostööst rääkida. Miks mitte ka pakkumine teha.

„Teadus on organiseeritud teadmised, tarkus on organiseeritud elu,” on öelnud Saksa filosoof Immanuel Kant. Edukaimad ettevõtted on need, mis organiseeritud teadmistest tegeliku elu teevad ning tulevikku investeerivad! TalTechi Arengufond pakub selleks juba täna tõhusat võimalust.

Võta meiega ühendust ja räägime täpsemalt!

Rohkem infot Elinor Toming, 552 0268, e-postiaadressilt [email protected] või kodulehelt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755