Autorid: Bondora, Digitaalne Turundus • 1. oktoober 2023

Bondora valiti Eesti 30 parima tehnoloogiaettevõtte hulka

Hiljuti oktoobrikuus avaldatud Eesti tehnoloogiaettevõtete TOP 30 edetabelis noppisid endale ootuspäraselt medalikohad Wise, Bolt ja Veriff. Kui nende megaettevõtete olemuse ja käekäiguga on enamik eestlastest pigem hästi kursis, siis endale edetabelis auväärt 22. koha välja teeninud Bondora lugu tõenäoliselt liiga täpselt ei teata.

Vaatame lähemalt, millega Bondora tegeleb, kuidas ettevõttel seni läinud on ja mis on aidanud neil kasvatada firma väärtuse lausa 108 miljoni euroni.

Millega Bondora tegeleb?

Täpsustan sissejuhatust – tegelikult võib keskmine eestlane olla isegi Bondoraga rohkem kursis kui mõne „ükssarvikust“ start-up’iga, sest kes meist ei oleks siis näinud telekas reklaami ühest blondipäisest animeeritud preilist (Bondorast), kes kord Lamborghiniga ringi sõidab, kord ringi reisib või kord lae all rippudes võimsaid üllatusi korraldab ehk peamiselt inimeste erinevaid unistusi ja eesmärke täita püüab.

Kui antud reklaamide taustal võib jääda mulje, et Bondora tegeleb vaid väikelaenude pakkumisega, siis reaalsuses on tegu hoopiski suure ühisrahastuse mudelil toimiva platvormiga, mis täidab laenutaotlejate soove eraisikutest investorite abil.

Ehk tegelikkuses on Bondora juba nüüdseks 15 aastat tegutsenud fintech start-up (endine IsePankur), mis võimaldab inimestel nii laene taotleda kui ka rahastada. See tähendab, et Bondora ise laene ei väljasta, vaid on loonud platvormi, kus laenusoovijate taotlusi, nagu mainitud, täidavad investoritest eraisikud. Kusjuures kõnealusesse tehnoloogiaettevõtete edetabelisse mahtusid vaid kaheksa finantstehnoloogia ettevõtet, millest üks neist on ka Bondora.

Mis eristab Bondorat teistest laenuandjatest?

Lühidalt: lihtsus ja kiirus. Kui näiteks pankadel võib laenutaotluste läbivaatamine ja nendele vastamine võtta mitmeid päevi, siis Bondora suudab tänu uuenduslikule andmete modelleerimise ja töötlemise tehnoloogiale saata esmase laenupakkumise juba kõigest 1 minutiga. Kusjuures kogu laenu taotlemise protsess toimub mugavalt internetis ja postiivse laenuotsuse korral tehakse kliendile väljamakse juba enamasti lepingu allkirjastamise päeval.

Samuti saab Bondora eeliseks teiste sarnaste laenuandjate ees pidada personaalset intressi, mis arvutatakse ülitäpselt laenuvõtja finantsajaloo ja varasemate kohustuste põhjal. Erinevalt pankade väikelaenude intressidest, mis algavad enamasti 10% juurest, ja kiirlaenuandjate intressidest, mis võivad küündida isegi 40%-ni, algab Bondoras intressimäär 8,99%-st aastas.

Kuna Bondora tegeleb laenutaotlustega 24/7, k.a nädalavahetustel ja riigipühadel, võimaldab see neil olla klientidele alati kättesaadav ja tagada abivajajatele rahaline tugi ka siis, kui muude finantsasutuste tööpäevad on juba lõppenud.

Go & Grow – ülipopulaarne investeerimistoode

Räägime põgusalt ka Bondora investeerimise poolest ja kogukonnast. Nimelt on kõigi investeerimishuviliste seas kujunenud Bondora populaarseimaks tooteks Go & Grow’, mille näol on tegu automaatse investeerimisrakendusega, kus – nagu nimigi ütleb – piisab vaid raha kontole kandmisest ja ülejäänud liigutused teeb tark süsteem sinu eest ise ära.

Lühidalt: Bondora kasutab sinu investeeritud raha teiste inimeste laenude finantseerimiseks ja kasvatab tänu tagasimaksetelt teenitud intressile sinu tehtud investeeringut. Kuna Go & Grow’ investeerimisportfell koosneb sadadest tuhandetest väikestest laenuühikutest, on tegu väga hajutatud portfelliga, mis tähendab investori jaoks väiksemaid riske, paremat stabiilsust ja potentsiaalselt head tootlust. Täpsemalt pakutakse klientidele kuni 6,75%-list aastast tootlust.

Bondora edulugu numbrites

Bondora kui laenuandja:

● Kliente: 1,53 miljonit

● Väljastatud laene: 886 miljonit eurot

● Laenuturge: 4 (Eesti, Soome, Hispaania, Holland)

Bondora kui investeerimisteenuse pakkuja:

● Investoreid: 226 000

● Investeeringute kogumaht: 886 miljonit eurot

● Investeeringute tootlus: 196 miljonit eurot

Nende märkimisväärsete saavutuste taga on üle 170 inimese 31 riigist, kes Bondoras igapäevaselt töötavad. Just neid inimesi võibki pidada selle 100-miljonilise väärtusega ettevõtte edu vundamendiks. Oma töötajate üle tunneb uhkust ka Bondora ise, tutvustades igakuiselt oma blogis erinevaid töötajaid ja kutsudes neid Bondora superkangelasteks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755