16. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple võib saada moslemite uueks vihaobjektiks

Arvutifirma Apple pood New Yorgis on mõne islamiringkonna arvates järjekordne sihilik solvang usu pihta, sest sarnaneb islami tähtsama pühapaigaga, Kaabaga Mekas.

10. oktoobril on islamistlik veebisait väitnud, et New Yorgi 5. Avenüüle kerkinud kuubikujuline ehitis on mõeldud islamiusuliste ärritamiseks, teatasid uudisteportaalid viidates The Middle East Media Research Institute'ile. Islamistide väitel nimetatakse ehitist Apple'i Mekaks, see on sarnaselt pühapaigaga avatud ööpäev läbi ning seal asuvas baaris müüakse alkoholi, seega on tegu rämeda rünnakuga islami vastu.

Varem sel aastal on islamiringkonnad avaldanud pahameelt ühes Taani ajalehes avaldatud väidetavalt prohvet Muhamedi solvavate karikatuuride üle, millele järgnesid meeleavaldused ja vandalismiaktid ning paavst Benedictus XVI sõnavõtu pärast islami teemal.

Vikipeedia andmetel on Kaaba (araabia keeles al-Ka‘abah) ehitis Mekas Suure mošee õuel ja on islami tähtsaim pühamu. Kuubikujuline ehitis on kaetud musta kangaga, mida vahetatakse igal aastal. Kaaba edelaosas hõberaamis asub nn Must kivi (al-Hajar al-Aswad), mis arvatakse olevat meteoriitset päritolu.

Kaaba on 12 m pikk, 10 m lai ja 15 m kõrge ning asub madalal platvormil. Hallidest kiviplokkidest ja marmorist ehitise nurgad on suunatud nelja ilmakaare poole.

Seitse korda vastupäeva ümber Kaaba käimine ja Musta kivi suudlemine on muslimite palverännaku hadži üks peamisi rituaale.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052