24. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahe aasta pärast võib Hiina internetikasutajate arv olla maailma suurim

Hiina internetikasutajate arv võib kahe aasta pärast mööduda praegu suurima internetikasutajate arvuga USAst, vahendas AFP.

Samas välismaise päritoluga internetileheküljed peavad ootama kauem, et sellest kasvavast turust kasu lõigata.

Kuigi kasutajate arv suureneb, sest arvutid muutuvad aina odavamaks ja internet muutub atraktiivsemaks, tõkestab Hiina ülemere ärimeestel sisenemist Hiina turule.

"Usun, et Hiina möödub Ameerikast vähem kui kahe aastaga," ütles Shanghai sotsiaalteaduste akadeemia internetiuuringute keskuse direktor Huang Hui. "Internetikasutajate arvu kasv Hiinas on märksa kõrgem kui Ameerikas," märkis ta.

"Samas ei suuda Hiina USAga sammu pidada elektroonilines kaubanduses," möönis Huang Hui. "Ameeriklastel on arenenud ja turvaline internetis maksmise süsteem ja krediitkaartide kasutamine on tavaline." Hiinas tuuakse internetis ostetud kaubad otse koju kätte ning maksmine toimub sularahas.

Samuti on välismaistel ettevõtetel raske saada endale osa Hiina internetiturust. Endine Yahoo! Hiina tegevjuht Xie Wen ütles, et välismaised internetiettevõtjad ei mõista hiinlaste harjumusi ega kultuuri. "Kui nad ei muuda end Hiinas, ei suuda nad kunagi sellist suurt turgu võita," nentis Xie Wen.

Ameerikas on praegu internetikasutajate arv umbes 210 miljonit, kasv võrreldes eelmise aastaga on umbes 2%.

Hiinas tõusis eelmisel aastal internetikasutajate arv 23,4% ning jõudis 137 miljoni kasutajani. Järgnevatel aastatel oodatakse veelgi kiiremat kasutajate arvu kasvu.

Arvatakse, et Hiina 461 miljonit mobiiltelefonikasutajat võtavad aina enam omaks uusi tehnoloogiaid, mis võimaldavad neil kasutada internetti kõikjal.

Uued andmed räägivad, et rohkem kui üks hiinlane kümnest on saanud internetikasutajaks. Internetikasutajate arv Hiinas on praegu 10,5% kogu Hiina rahva arvust. Näiteks Pekingis jõudis internetikasutajate arv 30% linna populatsioonist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755