17. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viik: küberrünnak on rünne suveräänse riigi vastu

IT-ekspert Linnar Viik leidis, et arvutivõrgud kuuluvad suveräänse riigi haldusalasse ning seega on küberrünnak Eesti vastu ajaloos esmakordne rünnak interneti vahendusel ühe riigi vastu.

"21. sajandil pole ühe suveräänse riigi haldusalaks mitte ainult maismaa, õhuruum, tema territoriaalveed, vaid suveräänse riigi lahutamatuks osaks on tema arvutivõrgud ja infosüsteem," vahendas Viigi sõnu ETV24.

Viigi sõnul on küberkuritegevust puudutav rahvusvaheline seadus alles kujunemisjärgus. "Aastal 2001. kutsuti ellu Euroopa Nõukogu poolt küberkuritegevuse rahvusvaheline konventsioon. Eesti on olnud üks esimesi riike maailmas, kes on selle konventsiooni alla kirjutanud, ratifitseerinud ja see on jõustunud," ütles Viik, lisades siiski, et seni, kuni on riike, kes pole sellega ühinenud, on võimalik kurjategijatel ka tegutseda.

IT-eksperdi sõnul on küll teada üldjoontes, kust ja kuidas on rünnakud Eesti arvutivõrgu vastu on korraldatud, kuid konkreetseid isikuid ilmselt tabada ei õnnestu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755