5. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste e-meditsiiniseade vajab turuvallutuseks rahasüsti

Rainer Nõlvaku ja Ardo Reinsalu doc@HOME, omal ajal Euroopa parimaks e-tervishoiuprojektiks nimetatud ja pea poolsada miljonit krooni neelanud elektroonilise meditsiiniseadme projekt pole oodatud läbumurret saavutanud ja otsib lisaraha.

Inglismaal tegutseva Docobo Ltd juht Ardo Reinsalu nentis, et abiraha toel välja töötatud doc@HOME teenus vajab kommertskasutuse mitmekordseks ja kiireks laiendamiseks uusi investoreid. Eestis ootab firma haigekassa otsust, mis võimaldaks rahastada andmekogumiskeskkonna kasutuselevõttu.

Siiani on Inglismaa ainus koht, kus kommertskasutusse on jõudnud 500 doc@HOME'i seadet, ehkki terviseandmeid edastavat seadet ning teenusega kaasnevaid andmebaase on krooniliste haigete seisundi jälgimiseks katsetatud nii Portugalis, Saksamaal, Soomes kui ka Eestis.

Reinsalu sõnul on areng toimunud aeglasemalt, kui algul arvati. "Inglismaal on nii, et lähed üht klienti vaatama, sõidad 300 kilomeetrit ühele poole, ja kui teist, sama palju teisele poole," iseloomustas ta turu suurust.

10 mln krooni aastas võimaldaks doc@HOME hoida aastas kokku haigekassa kulusid.

Docobo suurim konkurent Health Hero tegutseb Ameerikas, kus haiglasolek on nii röögatult kallis, et inimesed eelistavad kriise ennetada. "Ameerika turg on suur ja hea, aga liiga kaugel," kommenteeris Reinsalu. "Meie jõud ei hakka sellele peale."

Inglismaa kasuks räägib tervishoiusüsteemi tsentraliseeritus. Et Docobo saaks seal praegusest kiiremini laieneda, oleks esimeses etapis vaja leida 20 miljonit ning teises etapis ligikaudu 45 miljonit krooni.

"Meie siit Eestist seda raha kindlasti panema ei hakka," ütles Reinsalu. Seni on Inglismaalt saadud kolm ostupakkumist.

Praegused Suurbritannia investorid maksid Docobo aktsiate eest 4 naela tükist, mis teeb firma väärtuseks umbes 54 miljonit krooni, arvestas Reinsalu. Ostuhuviliste pakutud hind polnud aga see, mida omanikud oleks tahtnud näha, samas pole senistel investoritel müügiga mingitki kiiret.

Kardioloogide seltsi juht Margus Viigimaa hindas Eesti turgu doc@HOME'i teenusele üsna suureks, kuna ainuüksi kõrgvererõhutõbe põeb siin üle 200 000 inimese.

Kardioloogide selts taotleb esialgu 800 patsiendi jälgimisele võtmist, hiljem võiks jälgimist laiendada 1200 inimeseni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755