11. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiili saab laadida juhtmevabalt

Teadlased näitasid, kuidas kanda elektrivoolu õhus ilma juhtmeteta. See annab lootust, et tulevikus saab mobiiltelefonide, mp-3 mängijate ja sülearvutite akusid laadida õhu kaudu.

Eksperimendi käigus suutsid teadlased panna põlema 60-vatise pirni, kandes voolu juhtmevabalt üle enam kui kahe meetri kauguselt, kirjutas The Guardian. Teadlaste sõnul võinuks sülearvutit elektriga varustada ka näiteks toa teisest otsast.

Kontseptsioonile WiTricity andsid nime Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased. Idees iseenesest pole midagi uut: leiutaja Nikolai Tesla üritas enam kui saja aasta eest näidata, et suudab elektromagnetvälju kasutades liigutada väikese võimsusega elektrivoolu. Paraku oli tema tehnika ebaefektiivne - enamus elektrist, mida ta üritas edasi kanda, läks kaduma.

MITi teadlaste katse põhines sellel, et mähised olid ühendatud resoneeriva magnetväljaga. Sama efekt võimaldab lauljal kaugelt hääle abil purustada veiniklaase.

Üks mähis toimis saatjana, teine, mis oli pirniga ühendatud, võttis voolu vastu. Kahe mähise vahel tekitati magnetväli ning kui see täpselt välja rihiti, suutis vastuvõttev pool pirni põlema panna. Pirn põles isegi siis, kui mähiste vahele pandi segav objekt. Eksperimendi tulemused ilmusid ajakirja Science viimases numbris.

Üks katse läbiviijaist, Andre Kurs ütles, et asjaolu, et magnetväljad mõjutavad bioloogilisi organisme suhteliselt vähe oli oluline katse ohutuse seisukohast.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052