4. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Targad rõivad on tulekul

Kujuta ette, et sul on t-särk või ülikond, mille sees on väikesed elektroonikaseadmed, mis jälgivad pidevalt su südametööd või hingamist. Kui selline rõivas on mustaks saanud, viskad ta lihtsalt pesumasinasse või viid keemilisse puhastusse.

Lõuna-Austraalia ülikooli teadlased on loonud tehnoloogia, mis võimaldab selliste elektrooniliste riiete poolt kogutud andmed riidekapis asuvasse arvutisse hetkega maha laadida ning seejärel võib pintsaku uuesti selga panna.

Samuti pole põhjust muretseda, et monitooring jääks katki, kui riie on pesus. Siis saab võtta kapist teise pintsaku, mille sisse on peidetud samasugused seadmed - monitoridega riideid võib kodus olla terve kapitäis, ütles professor Bruce Thomas laborist, mis tegeleb rõivaste ja arvutite ühendamisega.

Kuigi nad polnud esimesed, kes hakkasid mõtlema nn tarkade rõivaste peale, on nad esimesed, kes seda tehnoloogiat töötavana loodavad levitada üle maailma.

Riidekapi uksel on puutetundlik ekraan, mis on ühendatud kapis riidepuustangega, millest jooksevad juhtmed kapi põhjas olevasse arvutisse. Elektroonilistel riidepuudel on igaühel oma ID ning iga riidepuu suudab luua ühenduse rõivastes asuvate väikeste elektroonikaseadmetega.

Arvuti saab ise aru, et riidepuul number 123 asub pintsak 45, millele kogutud südamemonitooringu tulemused tuleb arvutisse laadida.

Juhtmevaba ühenduse teel on võimalik riietest info lihtsalt alla laadida, igasse rõivatükki pole vaja panna kallist südamemonitori.

Tarku rõivaid võib tulevikus kasutada näiteks haigete koduhoolduses, samuti vanadusest nõtrade inimeste hoolduses - neil oleks võimalik iseseisvalt hakkama saada võimalikult kaua, aga nad ei pea enam õppima uusi keerulisi seadmeid kasutama.

Selliste seadmete abil saab teada, millal inimene ärkab, üles tõuseb, hommikust sööb või magama läheb, aga saab ka teada, kui vanurid jätavad söögikordi vahele, kukuvad või enam ei liigu. Seejärel saab juba anda perele või hooldajale häiret, et midagi ette võetaks. Tehnoloogia suudab vahet teha tava- ja erandolukorral ning ka vanadekodudes saaks selliseid seadmeid kasutades abipersonali hooldatavate olukorrast paremini informeerida.

Targal riidekapil võiks olla veel teisigi kasutusvaldkondi - näiteks saab kapp teada anda, et ülikond vajab keemilist puhastust, moenarridel võiks sellest olla kasu sobivate riiete kombineerimisel ning samuti saaks kapp inimesega kaasaskäivatesse tarkadesse seadmetesse laadida näiteks päevakava, muusikafaile või uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052