28. juuli 2007
Jaga lugu:

Mobiilimasti halb mõju tuleb inimese enda peast

Suurbritannias tehtud põhjalik uuring viis järeldusele, et mobiilimaste ei saa süüdistada kellegi peavalu, iivelduse või väsimuse põhjustamises, vaid need nähud on seletatavad inimpsühholoogiaga.

Katsetel ei suutnud varem tervisehäireid kaevanud inimesed eristada, kas mast parasjagu töötab või mitte. Asutuse Environmental Health Perspectives uuring tõdes, et inimesed kannatasid siiski tegelike vaevuste käes, kirjutas BBC.

Paljud maste süüdistanud katseisikud teatasid suuremast ebamugavustundest siis, kui nad arvasid signaali mastis olevat sisse lülitatud. "Uskumine on väga võimas asi," ütles kolmeaastast uuringut juhtinud Essexi ülikooli professor Elaine Fox, "kui arvad midagi endale kahju tegevat, siis teebki."

Uuringut rahastasid nii mobiilsidetööstus kui valitsus. Testgrupis oli 44 varem mastide tervisemõju üle kaevanud inimest ja kontrollgrupis 114 selliste kaebusteta inimest. Uuringul kasutati nii GSM kui UMTS (3G) sidet.

Teised teadlased on katse tulemustega nõustunud. Dr. James Rubin Londoni King`s College`ist ütles, et need on kooskõlas varasemate katsetulemustega. Mõned kampaaniagrupid on siin jäänud eriarvamusele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt