23. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Automaadist saab raha vaid silmi liigutades

PINi pole vaja enam käsitsi sisse toksida. USA Stanfordi ülikooli teadlased lõid seadme, mis võimaldab sularahaautomaadist raha kätte saada vaid silmi liigutades. Selleks lisasid nad automaadile kaamera, mis jälgib, kuidas sa silmadega automaati parooli sisestad.

Seadet olevat vaja turvalisuse tõstmiseks, sest pikanäpumehed võivad näha klahvivajutusi. Või siis on klaviatuurile kinnitatud kile, millelt on hiljem sõrmejälgede abil võimalik näha, milliseid klahve vajutati.

EyePassword (silmaparool) nimelise süsteemi loomises osalenud Manu Kumar Stanfordist leidis, et on küllaltki lihtne seista kellegi kõrval ja vaadata üle õla, mis klahve vajutatakse, kuid silmade vaevumärgatavat liikumist nii lihtsalt ei taba.

EyePasswordi tööpõhimõte on üldjoontes järgmine: kliendi nägu valgustatakse üle silmale nähtamatu infrapunavalgusega, mis silmadelt peegeldudes tagasi sensorini jõuab. Peegeldust silmast kasutatakse silma asukoha määramiseks. Pilgu suunatuse määrab aga pupilli liikumine. Seega, uurides korraga nii silma kui selle suhtes pisut liikuva pupilli asukohta, on võimalik kindlaks teha, kuhu inimene parajasti vaatab.

Esialgu on leiutis veel katsetamisfaasis. Tulemused olevat head, ainsaks tagasilöögiks on asjaolu, et parooli sisestamine võtab mõnevõrra kauem aega. Luuramine on aga see-eest praktiliselt võimatuks muudetud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052